Следващата иновация при дисплеите на Apple може да е микроскопична

MicroLED екраните се задават на хоризонта.

Устройствата на Apple несъмнено разполагат с едни от най-добрите дисплеи на планетата, но според нова информация, на хоризонта може да се задава голяма промяна… Всъщност, технически, промяна ще е миниатюрна.


Според Bloomberg Apple разработва MicroLED екрани за свои бъдещи умни часовници и смартфони. Очаква се с тях първо ще бъдат оборудвани Apple Watch устройствата, а след това – iPhone. Дотогава обаче вероятно ще минат няколко години.

Защо това е от значение: Почти всички продукти на Apple разполагат с дисплеи и процесори. Компанията контролира производството на своите чипове от серията А и именно затова iPhone-ите предлагат толкова висока производителност. Собствените дисплеи обаче ще са вероятно дори още по важни. В момента компанията полага големи усилия за калибриране на екраните на Samsung, LG, Japan Display (съвместно предприятие на Sony, Toshiba и Hitachi) и др. за своите устройства. Чрез MicroLED компанията ще може да започне да иновира в тази област както по отношение качеството на образа, така по отношение физическите им показатели. Не на последно място това би могло да намали производствените разходи.

В статията пише Apple разполага с “тайна производствена база близо до седалището си в Калифорния” за производство на MicroLED екрани. Според наличната информация първоначалните трудности почти са сложили точка на проекта.

Източникът на Bloomberg съобщава, че прототипите вече са показали значително по-висока яркост, спрямо настоящите OLED екрани на Apple Watch. Освен това е налице и възможност за по-фин контрол на индивидуалните цветове. Най-големият напредък може да дойде от начина на тяхното използване, който може да доведе до по-тънки устройства и разширена линия от носими продукти. 

Докато OLED дисплеите са сравнително разпространени, MicroLED технологията все още е съвсем млада, като все още почти няма продукти, базирани на нея. Това я прави рискова. Наред с потенциалните производствени трудности Apple трябва да в състояние да си осигурява десетки милиони компоненти годишно.

Според информация в интернет компанията е ограничила използването на OLED само в iPhone X заради цената на тези дисплеи. Тя обаче планира да използва технологията в свои бъдещи продукти. Според слухове тази есен трябва да бъдат представени два модела, с диагонали 6,5 и 5,8-инча.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.