Пазарът на възстановени смартфони расте по-бързо от този на нови

Много потребители предпочитат да купят втора употреба устройство от известна марка, вместо по-евтин нов.

Анализаторите от Counterpoint Research са провели изследване на пазара на възстановени смартфони през 2017 г. Неговият обем е достигнал 140 млн. бр. – с 23% повече спрямо 2016 г. За сравнение според IDC за миналата година доставките на телефони са намалели с 0,5%. Други анализатори пък отчитат минимален ръст.

Според Conuterpoint Research възстановените устройства оказват сериозно влияние на пазара. През миналата година именно такива са били 10% от доставените смартфони. Очакванията са ръстът в сегмента да е налице и през настоящата година.

Наистина, много потребители се сблъскват с дилемата дали да се сдобият с нов апарат от средна ръка или да си купят престижен възстановен модел на Apple или Samsung. Често изборът пада именно върху втория вариант. През последните години самите производители съдействат на клиентите в тази насока. Apple например съвсем официално продава такива устройства.

От Counterpoint Research отбелязват, че при възстановените смартфони доминацията на Apple и Samsung е още по-очевидна, отколкото при новите устройства. 80% от приходите са от модели именно на тези компании, като Apple грабва короната с голяма преднина. 

В някои случаи дори маржът от възстановен смартфон може да превишава този от продажбата на нов апарат.

Терминът “възстановен смартфон” се употребява за устройства чиито корпус е заменен с нов компанията производител (или оторизирана фирма), вътрешната електроника е тествана за изправност. В комплект към тях се доставят нови слушалки и адаптор и те придружават с гаранция. 

Възстановените стари апарати са върнати такива според гаранционни договори или са заменени в рамките на програми, при които потребителят доплаща определена сума за нов смартфон.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.