MWC 2018: Изкуствен интелект за смартфоните от среден клас

Qualcomm и MediaTek показаха нови процесори предназначени за устройства от средния ценови клас на Световния мобилен конгрес в Барселона. И двете компании акцентират върху изкуствения интелект (ИИ).

Qualcomm използва изложението, за да разкрие първи данни около серията процесори Snapdragon700. Според компанията новият хардуер ще позволява двойно по-бързо разпознаване на глас спрямо Snapdragon 660. При това той ще е с 30 на сто по-енергоефективен.

В чипсетите ще се използват изчислителни ядра Kryo, както и други технологии на Qualcomm, като например Spectra, за обработка на изображения, и векторният чип Hexagon.

Струва си също така да се отбележи поддъжката на технологията за бързо зареждане Quick Charge 4.0+, чрез която батерия с капацитет 2750 mAh може да бъде заредена до 50% за 15 минути.


MWC 2018: Изкуствен интелект за смартфоните от среден клас

© Александър Главчев, pcworld

MediaTek пък заговориха за своя 12-нанометров процесор Helio P60. Една от особеностите в него е поддръжката на системата NeuroPilot, предназначена за решаване на задачи, свързани с ИИ. До сега такива функции се срещаха в продукти от по-горен клас, като Kirin 970.

Китайците разкриват малко повече данни за своя продукт. Той ще съдържа четири ARM Cortex-A73 и още толкова Cortex-A53 ядра, като всичките ще могат да достигат 2 GHz. Графиката ще е поверена на ARM Mali-G72 MP3. От MediaTek подчертават, че новият процесор е със 70% по-производителен от Helio P30 (който може да се счита за предшественик на P60).

Също така новият чипсет разполага с три процесора за обработка на изображения (ISP), чрез което с 18% се намалява потреблението на енергия при използване на две камери. В сравнение с Helio P23 новият хардуер се очаква да е с 12% по-икономичен и да предлага 25% повече производителност при игрите.

още по темата

MediaTek представи мобилния чипсет Helio P90, чакаме го в десетки китайски смартфони

Хардуерът предлага поддръжка на ИИ приложения и до 48-мегапикселови камери
13.12.2018 / 12:21
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.