Игри за Android ни “подслушват” през микрофона на смартфоните

В Google Play са идентифицирани повече от 250 игри, в които е вграден софтуер за наблюдение на телевизионните навици на потребителите

Оказва се, че някои игри за смартфон работят като шпионски софтуер, като използват микрофона на устройствата. Но вместо да “подслушват” какво си говорите с приятели, те се ослушват, за да разберат какво гледате на вашия смартфон.

Това, разбира се, не е новина, защото тази функция на някои приложения е известна отдавна – те искат достъп до микрофона, за да разберат какви филми и клипове гледате, на кои реклами обръщате внимание и т.н. Доклад, публикуван в New York Times през миналата седмица, обаче показва, че тази практика може да се окаже много по-разпространена и потайна, отколкото потребителите биха искали.

 

 

В доклада се посочва, че в Google Play са идентифицирани повече от 250 игри, в които е вграден софтуер за наблюдение на телевизионните навици на потребителите, създаден от компанията Alphonso. Притеснителен факт е, че приложенията, които включват този софтуер, не обясняват ясно това на потребителите и в повечето случаи крият информацията в раздела “Прочети повече".

New York Times припомня, че Федералната търговска комисия на САЩ вече предупреди компаниите да се въздържат от подобно поведение. През 2016 г. институцията обърна внимание на няколко разработчици на приложения за Android, които използват подобен софтуер, наречен SilverPush, че потребителите трябва да бъдат уведомени за типа информация, която техните приложения събират и с каква цел се прави това.

За разлика от случая от 2016 г., при който въпросните приложения изобщо не предупреждаваха потребителите за събирането на данни, идентифицираните от New York Times игри за Android представят исканата информация, но я позиционират в раздели, в които рядко потребителите влизат. Все още не е ясно дали подобен подход отговаря на изискванията на Федералната търговска комисия, но, според експерти, вероятността това да е така е минимална.

Според Times някои от игрите-шпиони продължават да следят микрофона на смартфона дори и след като бъдат затворени. Въпреки че повечето докладвани приложения са за Android, медията съобщава, че някои от тях са намерили място и в Apple App Store. Apple и Google задължават приложенията да изискват достъп до микрофона, така че потребителите трябва да дадат разрешение преди дадено приложение да започне да “слуша”, но рядко някое от тях обяснява, че “слушането” ще продължи и след затварянето му.

От години има конспиративни теории относно основните приложения, между които и Facebook. Основните съмнения в тях са, че подслушват разговорите между хората с помощта на микрофона на смартфоните и на база на чутото потребителите се таргетират за определени реклами. Истината обаче е, че за Facebook, не е нужно да ви слуша, защото притежава тонове данни за вас, генерирани от вашето поведение в мрежата. И все пак случая с въпросните 250 игри за Android показва, че потребителите винаги трявба да имат едно на ум, когато оторизират някое приложение да има достъп до техните устройства. А, може би, трябва да започнем да четем по-често и секцията “Прочети повече”.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.