Приложение ще локализира хора в местности без телефонен сигнал

Екипа на Университета в Аликанте е разработил система, която ще бъде изключително полезна при природни бедствия

Испански учени са разработили приложение за смартфони, което може да се използва в извънредни ситуации - земетресения, наводнения, горски пожари - когато мобилната телефонна инфраструктура често се оказва безполезна. Системата, създадена от екип на Университета в Аликанте, позволява откриването на хора, които са претърпели злополука на отдалечени места без телефонен сигнал. Приложението е изключително полезно, когато става дума за ситуации, в които бързото откриване и спасяване на пострадалите е от съществено значение за спасяването им.

 

 

"Проектирахме приложение, което може да бъде инсталирано на всеки смартфон, и дори в места без покритие да излъчва Wifi сигнал за бедствие на разтояние от няколко километра”, разкрива Хосе Анхел Берна, създател на технологията и професор в университета, и добавя, че въпросният сигнал съдържа координатите на пострадалия или изчезнал човек заедно с кратко съобщение, което може да бъде променено в зависимост от ситуацията - "Аз съм ранен", " Аз съм обезобразен, “Имам нужда от помощ " и т.н.

За да бъде приет сигналът за бедствие, изследователите са създали и преносимо устройство, което спасителните екипи трябва да използват. То разчита на малка антена и се свързва със смартфона на пострадалия. Когато се случи злополука, жертвата трябва само да активира приложението, което на свой ред започва периодично да излъчва сигнал за бедствие - часове или дори дни. Дори пострадалият да изпадне в безсъзнание, смартфонът не спира да показва точните му координати.

По време на тестовете, извършени както на сушата, така и в морето, учените потвърждават, че устройството може да изпраща постоянен сигнал за бедствие на разстояние до три километра, като следващата им задача е обхватът да бъде увеличен.

"В момента няма система в света, която да използва Wifi сигнали за географско определяне на смартфон. Има устройства, които ви позволяват да откривате сигнали на мобилни телефони от смартфон и да определяте местоположението чрез триангулация, но те струват около 80 000 евро и изискват използването на хеликоптер", казва Берна. В сравнение с тях, новата система е значително по-икономична, като приемникът би могъл да се комерсиализира на цени от 600 евро, ако се използва от голям брой спасителни екипи. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.