Има ли нужда от антивирусен софтуер за смартфони и таблети?

Вирусите, конструирани за Android, стават все по-популярни в медиите, но вероятността да станете жертва на злонамерен софтуер е по-малка от тази да загубите устройството си

Нуждата от добри антивирусни софтуери е широко обсъждана от много години, но с промените, които настъпват ежедневно – много от дейностите, които преди извършвахме само на настолния си компютър, сега се извършват на телефони и таблети – се промени и фокусът на анализите на киберсигурността.

Вирусите, конструирани за Android, все по-често попаднат под светлините на общественото внимание, което кара много потребители да си мислят, че инсталирането на някакъв антивирусен инструмент със сигурност е добра идея. Това мнение се базира и на факта, че повечето хора са на мнение, че щом Android се превръща в една от най-широко разпространените операционни системи въобще, значи и хакерите вече сериозно са се насочили към намирането на слабости в нея. Но наистина ли трябва да инсталирате на телефона си антивирусно приложение, което черпи ресурси и батерия, и ще ви залива ежедневно с всевъзможни известия?В голяма част от случаите Android телефоните и таблетите не се нуждаят от инсталиране на допълнителен антивирусен софтуер. Вирусите, насочени към тази операционна система, по никакъв начин не са толкова разпространени, колкото внушават понякога медиите. Вашето устройство практически е изложено в много по-голяма степен на риск от кражба, отколкото на опасност от заразяване с вирус.

По-голямата част от известните вируси за Android се пренасят от съмнителни приложения, на които вече няма как да попаднете в Google Play. А дори и да се е промъкнало подобно приложение, Google бързо ще вземи мерки и дори ще го деинсталира от вашето устройство.

Ако обаче инсталирате приложения извън Google Play, антивирусното приложение е един от начините да се предпазите. Фалшиво-положителните резултати за наличие на злонамерен софтуер са често срещани при такива приложения, затова предприемането на други предпазни мерки може да се окаже по-привлекателен начин да защитите устройството си. Такива предпазни мерки варират от внимателнa проверка на всички искани разрешения, преди да дадете съгласието си, и избягване на клонирани приложения, до редовна актуализация на операционната система с приложени всички пакети за сигурност.

Също така трябва да прилагате нужната доза здрав разум при всяко свое действие - да не следвате линкове в имейли, изпратени от непознати профили, да имате едно на ум за подозрителни връзки, изпратени през Gmail, WhatsApp или Facebook Messenger и т.н. Обикновено подобни връзки са свързани с фишинг измами, но това не означава, че те няма да инсталират вирус на вашето устройство. Ако пък случайно откриете, че вашият Facebook или имейл адрес изпраща такива съобщения до контактите ви, трябва незабавно да промените паролите си и да предупредите контактите си да ги игнорират.

Също така трябва да сте наясно, че ако телефонът или таблетът ви започнат да се държат странно и имате причина да вярвате, че това се дължи на злонамерен софтуер, всичко, което е необходимо, за да върнете устройството си към нормалното му функциониране, е да зададете фабричните настройки.

В много случаи потребителите се оплакват, че им изскачат подозрителни реклами в браузъра или са пренасочвани към начална страница, различна от зададената от тях. Първата крачка, която трябва да предприемете в този случай, е да изчистите кеша за данни на браузъра - Настройки> Приложения> Chrome> Съхранение. Можете също така да се поинтересувате по-обстойно за това, как да блокирате изскачащите реклами в Android.

Струва си да се отбележи, че антивирусните приложения за Android често имат други полезни предимства, като например възможността за отдалечено заключване или изтриване на изгубен или откраднат телефон, както и инструменти за архивиране и почистване. Всички те се предлагат навсякъде - обикновено чрез безплатни приложения или ръчно администриране - но антивирусните софтуери помагат всички тези възможности да бъдат събрани на едно място.

Избягвайте несигурните антивирусни приложения

Точно преди Коледа експертите предупредиха за нов “троянски кон” - Loapi, който се разпространява чрез рекламни кампании под прикритието на антивирусни решения или приложения. Ужасно е да знаете, че приложението, което инсталирате, за да се предпазите, в действителност ще направи точно обратното.

Един от начините, по които работи Loapi, е да постави телефона ви под толкова тежко натоварване, че в крайна сметка това да доведе до прегряване на батерията и унищожаване на устройството. Loapi може също така да изпращате текстови съобщения от ваше име, да ви абонира за платени услуги без ваше знание, да разрешава изпълнението на HTTP заявки за DDoS атаки и да накара устройството ви да се включи в системата за добив на криптовалутата Monero, отново без вие да сте наясно с това.

Loapi не позволява на потребителя да го деинсталират, като при опит блокира екрана и затваря прозореца, когато се опитате да премахнете правата му за администриране. Той също така ще ви подкани да премахнете други приложения за сигурност, които може да са в състояние да го открият и премахнат. Антивирусното приложение няма да ви предпази от Loapi, но може да ви помогне да откриете присъствието му.

Като цяло, не забравяйте да изключите възможността за инсталация на приложения от неизвестни източници и да поддържате операционната си система актуална, съветват експертите.

още по темата

Колко пари може да спечели на създателя си един криптовирус?

Според компанията за киберсигурност Sophos авторът на SamSam, който удари Атланта по-рано тази година, е спечелил близо 6 млн. долара
02.08.2018 / 02:12
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.