Пет начина, по които Snapdragon 845 ще повлияе на смартфоните с Android през 2018 г.

845 носи много подобрения в начина, по който телефоните ще използват процесора за изкуствен интелект, снимки и живота на батерията

Ако си мислите, че водещите модели смартфони с операционна система Android, които се появиха през тази година, са бързи, изчакайте до следващата. Qualcomm вече представи своя чип от следващо поколение Snapdragon 845 и това определено не е просто пореденото номер от серията. Snapdragon 845 е основен редизайн на архитектурата на платформата на Qualcomm и със сигурност ще има дълбок ефект върху новата реколта смартфони с Android, които ще излязат на пазара през следващата година.


Докато 835 се фокусира предимно върху производителност и скорост, 845 носи много подобрения в начина, по който телефоните ще използват процесора за изкуствен интелект, снимки и, разбира се, живота на батерията. Вероятно ще трябва да изчакаме малко, докато Galaxy S9 не го демонстрира в действие (Samsung отново е основен партньор), но, пристигне ли новият чип, той ще осигури страхотни възможности за мобилните потребители. Ето пет начина, по които Snapdragon 845 ще повлияе на новите модели смартфони с Android:

Вашите данните ще летят

Архитектурата на Snapdragon 845 е същата като тази на 835 – 10 нанометра осемядрен процесор, така че е малко вероятно Galaxy S9 или LG V40 да имат много по-висока производителност от S8 и V30. От Qualcomm обявиха, че чипът 845 ще донесе с 30% по-бърза графика от 835, което е впечатляващо техническо увеличение, като се има предвид, че самият 835 е много мощен чип, но вероятността това подобрение да бъде реално усетено е малка.

Истинското увеличение на скоростта ще дойде от модема. 845 използва второ поколение X20 Gigabit LTE модем, който поддържа 1.2Gbps Gigabit LTE Category 18, както и 802.11ad Wi-Fi за още по-бързо изтегляне на файлове. Разбира се, скоростта ви ще варира в зависимост от мрежата, но Qualcomm са категорични, че новият модем ще позволи на потребителите да изтеглят 3GB филм за по-малко от три минути през LTE.

Дълъг живот на батерията

835 допринесе за значителното повишаване на живота на батерията - много смартфони, базирани на този модел, без проблеми издържат целодневна редовна употреба. Според изявленията на Qualcomm с 845 смартфоните ще бъдат с 30% по-икономични. Компанията поставя фокус върху оптимизирането на ядрото на 845, така че процесорът да очертава задачите “интелигентно” въз основа на нуждите на захранването. В резултат на това, един видеозапис например ще използва 30% по-малко енергия благодарение на новата Adreno Foveation система, която проследява погледа на потребителя, за да определи кои зони на екрана да се зареждат напълно.

 Смартфоните ще бъдат по-умни

Миналия месец Huawei пусна моделът Mate 10, снабден със система NPU (Neural Processing Unit), която захранва AI изчисленията, а Snapdragon 845 е напът да задмине тази технология. Той ще разгърне напълно възможностите за машинно обучение на телефоните с Android и възможностите на AI.


Пет начина, по които Snapdragon 845 ще повлияе на смартфоните с Android през 2018 г.

© Иван Гайдаров, pcworld

От Qualcomm казват, че Snapdragon 845 ще поддържа AI рамки, като Google TensorFlowLite и Caffe2, както и че е оптимизиран и за по-нови мрежи. Използвайки нов Hexagon Digital Signal Processor, чипът ще бъде три пъти по-бърз в AI производителността, което означава, че телефоните ще бъдат по-ефективни и ще използват по-малко енергия за общи и повтарящи се задачи. Той ще използва и аудиосистема с ниска мощност за дигиталните асистенти, така че и цял ден да си говорите със смартфона си, батерията ви няма да падне.

Снимките и видеото ще бъдат още по-добри

Когато става въпрос за снимане, камерите на смартфоните вършат само част от работата. Голяма част от задачите се обработват от процесори за обработка на изображения. Spectra 280 ISP на Qualcomm търпят значителни подобрения в Snapdragon 845. Вместо да увеличи разделителната способност, новият чип се фокусира върху цветовия обем, което означава, че снимките ще бъдат по-богати, по-дълбоки и по-точни от преди.

Новият чип ще може да прави по-добри снимки при слаба светлина благодарение на по-бързото автоматично фокусиране и ускорената стабилизация на изображението. Чипът ще осигури и ултразвуково HD видео заснемане за видео с 4K - 60-кадъра в секунда, както и 720p – 480 кадъра в секунда.

Повишена сигурност

По подобие на хардуерното решение Enclave на Apple, Qualcomm въвежда Secure Processing Unit (SPU) в Snapdragon 845, който ще предпазва данните от нерегламентиран достъп. Със свой собствен специален процесор SPU ще създаде "сигурен остров", който да защитава биометричните данни за пръстовите отпечатъци, ириса и лицето. Защитеният чип ще съхранява информация за плащанията и данните от СИМ-картата, за да постигнете максимално ниво на сигурност.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.