Голямото мобилно плащане започва - Android Pay стартира официално

Google обяви, че започва да внедрява своята нова услуга за мобилни разплащания за устройства, базирани на операционната система Android. Вбъдеще услугата ще бъде подобрявана и с нови функции, първите от които ще бъдат добавени още до края на годината.

Едно докосване, транзакция и …готово. Това е идеята на Google с тяхната нова система за мобилни разплащания Android Pay, която беше обявена преди около месец. А от вчера, е почнало нейното официално внедряване, обявиха от Google в своя Android блог, припомняйки също, че услугата е предназначена за осъществяване на прости и безопасни разплащания от мобилни устройства с Android. Освен това, с помощта на Android Pay потребителите могат още да съхраняват данни за различни подаръчни ваучери и карти за отстъпки.

За да се използва услугата Android Pay е необходимо устройство с ОС Android 4.4 KitKat (или по-нова версия), снабдено с NFC чип. Услугата поддържа кредитни и дебитни карти на четирите най-големи платежни системи - American Express, Discover, MasterCard и Visa. Към момента Google e осигурила сътрудничеството на най-големите банки и кредитни организации на САЩ, като доста обширен е и списъкът с търговски партньори, които поддържат Android Pay. Разбира се, очаква се в вбъдеще тези партньорства да бъдат допълнени и с още участници.


Голямото мобилно плащане започва - Android Pay стартира официално

© PCWorld България, pcworld

Google използват повода да подчертаят още, че Android Pay е не само удобна, но и безопасна за ползване услуга. За извършването на транзакциите например се използват еднократни токени, така че данните на картите изобщо не се предават. При осъществяване на покупка потребителят вижда потвърждение на разплащането, в което се съдържа и информация за мястото на изпълнение на транзакцията. Така може да се проследи всяка подозрителна дейност. А в случай на загуба или кражба на устройството потребителят може да блокира работата му с помощта на Android Device Manager.


Голямото мобилно плащане започва - Android Pay стартира официално

© PCWorld България, pcworld

От компанията обещават в бъдеще да разширяват функционалността на своята услуга Android Pay с нови допълнения. Споменава се например възможност за осъществяване на разплащания в мобилни приложения – функция, която трябва да бъде внедрена още до края на годината.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.