ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

Ако търсите добре изглеждащ смартфон на добра цена, то Zenfone 5 (A501CG) трябва да е на челно място във вашия списък. За момента моделът предлага най-добра цена за 5-инчов апарат и е отлична алтернатива на популярния Moto G.

Ревю: Денислав Славчев


Преди малко повече от година ASUS пуснаха серията смартфони Zenfone, която приятно ни изненада. Тя включва моделните семейства Zenfone 4, Zenfone 5 и Zenfone 6, които сигурно ще се харесат от широк кръг потребители (особено като се видят етикетите с цените им), тъй като идват с добри характеристики и приятен дизайн. В този материал ще разгледаме новото попълнение в моделната група от среден клас Zenfone 5 - моделът A501CG, което съвсем скоро беше представено у нас.За по-запознатите ще уточня, че независимо от скорошния анонс (и стартирали продажби в някои региони) на второто поколение на серията Zenfone 2, на родния пазар нещата се случват общо взето с половин година закъснение. Това значи, че поне до края на лятото шансът да видим тези модели у нас по официалните канали е минимален.  Затова независимо дали ни харесва или не, Zenfone 5 (A501CG) ще е най-актуалното предложение в близките месеци на родния пазар от серията Zenfone на ASUS.

Zenfone (A501CG) е представител, позициониран в ниския край на средния сегмент смартфони и може да се купи на цена на дребно от около 360 лв (от официалните канали).  Има и модел Zenfone 5 (A500KL), който е с поддръжка на 4G, но той е малко по-скъп и използва различен SoC чип (ARM-базиран).  

 Технически характеристикиASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


 Дизайн и сглобка

Както предполагам сте се досетили от името на Zenfone 5, той е с 5-инчов екран. Габаритите на телефона не са най-компактните за този размер на дисплея. Отношението на площта на дисплея към тялото е 63,9%, което е среден резултат. Дали габаритите на 5-инчов модел са перфектният размер за един смартфон, това е вече съвсем друг въпрос и опира до вкус и индивидуално усещане.  Лично за мен, Zenfone 5 (както и всеки един 5-инчов модел) влиза в класа на така наречените "фаблети".  Разликата между смартфона и фаблета е в това, че при втория не може (или е много трудно и неудобно) да се борави само с една ръка и при някои манипулации изисква да са на разположение и двете. Общо взето практиката е показала, че максималният размер, при който все още успявате да се оправите с една ръка, е до около 4,7". Но както казах вече, всичко е индивидуално - има хора с много малки ръце, за които и 4,7" са "голям залък", а има хора, които се чувстват комфортно и с 5-инчови дисплеи.  Междувременно, някои производители намериха решение на този проблем, като предлагат мащабиране на екрана.

От ASUS са успели да запазят дебелината на корпуса в добри граници. В най-дебелата си част е 10,34 mm.  Реално можем да приемем Zenfone 5 за тънък смартфон, независимо, че не e чак толкова тънък като някои топ модели - например 8,9 mm на LG G3, но за средния клас това е добър резултат.ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworldASUS Zenfone 5 е много удобен за хващане и прилепва идеално в дланта, благодарение на закръгления си гръб - в средата е най-дебел и изтънява към краищата. Габаритите на смартфона са 148 x 73 mm, а теглото му е 145 гр.

Zenfone 5 има пластмасов гръб с мек, матов финиш, изработен от керамичен слой, характерен със слабата си тенденция на задържане на пръстови отпечатъци. Пластмасовият гръб може да се демонтира и да го смените с друг, оцветен в различен цвят, като предлаганите варианти са "графитено черно", "перлено бяло", "червена череша", "златно шампанско" и "тъмно виолетово".ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


Свалянето на задния капак изисква  известно усилие и си има специфична особеност.  Затова трябва да погледнете задължително картинката в упътването, защото иначе може доста да се мъчите и да го повредите.  След като премахнете задния капак, получавате достъп до двата слота за micro SIM карти, както и до слота за micro SDHC карта памет.ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


Корпусът на Zenfone 5 e изцяло пластмасов, но се забелязва и малко количество метал, което обаче е с естетични функции. От страната на дисплея в долния край, под сензорните бутони на Android има поставен алуминиев панел, който е със запазената марка на Zen устройствата -  концентричните кръгове. Този панел е чудесен на докосване и допринася изгледът на смартфона да е малко по-луксозен. След него започва лицевият панел, който е изцяло покрит от защитно стъкло Corning Gorilla Glass 3, а то е доста твърдо и устойчиво на надраскване.

Забелязва се с просто око, че между алуминиевият панел в долната част и началото на защитното стъкло на лицевия панел има малък луфт, където е възможно да се събира прахоляк и друга мръсотия, като почистването там е доста трудно.  Другият, по-сериозен,  визуален недостатък е липсата на подсветка на трите сензорни Android бутони, нещо което присъства даже и в голяма част от моделите и от най-ниския клас смартфони на конкурентите. Тук изобщо не може да става въпрос за някакво заслужаващо внимание покачване на себестойността на продукта, тъй като е въпрос на 3 x LED диода. Даже и при Zenfone 2 тази функционалност липсва, което направо удивява.

Всъщност хората, които следят продуктите на ASUS, няма да се изненадат особено, тъй като компанията владее до съвършенство експлоатацията на всяка екстра и в някакъв етап я добавя, за да я използва като средство за допълнителна печалба. Запознатите сигурно си спомнят добре за първия ASUS Zenbook, който беше съизмерим по цена на MacBook Аir, но пак нямаше подсветка на клавиатурата. Това изуми повечето потребители, защото за един премиален продукт това не е екстра, а съвсем нормална функционалност, която е задължително да притежава. Тук при  Zenfone 5 не става дума за премиален клас и наличието на тази функционалност не е от жизнено важно значение, но все пак липсата и е един минус за модела, който не остава незабелязан, особено ако ви се наложи да манипулирате с телефона при оскъдна околна светлина.

Дисплей

 


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5 е снабден с 5-инчов IPS тъчскрийн дисплей, с разделителна способност 1280x720p, което дава плътност от 293 пиксела за един инч - добра характеристика за класа му. Изображението на ASUS Zenfone 5 е ярко и отчетливо. Ъглите на видимост, благодарение на IPS технологията, също са много добри. Разбира се, не трябва да се заблуждаваме, че този дисплей е на същото ниво, като на премиалния клас, но за ценовия сегмент, в който е позициониран смартфонът, е отличен. Както и при мониторите и таблетите си, ASUS също така са интегрирали в Zenfone 5 своята фирмена технология Splendid, която ви предоставя набор от готови  настроите на  изображението на дисплея в зависимост от това, за какво ще го използвате. Режимът "vivid" работи добре и дава по по-ярки и подчертани цветове, така че препоръчваме да си поиграете с него.


Хардуер и производителност

Под капака на Zenfone 5 (A501CG) има двуядрен SoC процесор Intel Atom Z2560 (Clover Trail) с поддръжка на фирмената технология Hyper Threading, което означава, че за операционната система той е видим като 4-ядрен процесор.  Тактовата му честота  базова/турбо e 0.933GHz/1,6 GHz, а в режим на ниска тактова честота - 800 MHz. Размерът на кеш паметта е 1MB.  Clover Trail SoC чиповете се произвеждат по 32 nm технологичен процес, но независимо от това, консумацията му не надквърля TDP=2.5W. Процесорът е 32-битов и е снабден с двуканален контролер на паметта (2x32-bit), като поддържа до 2 GB LPDDR2 1066 RAM памет.ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


Разглежданият  модел (A501CG) е снабден с точно такова количество оперативна памет. Графичното ядро е интегрирано двуядрено GPU -  PowerVR SGX 544MP2 с тактова честота  400 MHz и поддържа дисплеи с разделителна способност до 1920x1080 пиксела. Този модел интегрирано GPU  ядро по същество е два пъти по-производително от познатото ни SGX533, използвано от Apple в A5 и съизмеримо с A5X, като осигурява на хартия 34,1 GFLOPS. От Intel обаче използват много агресивно тактовата му честота, като при модела Z2580 тя достига до 533 MHz, което го изстрелва доста напред и на практика производителността му е съизмерима с тази на SoC чипа на Apple A6x, който използва четириядрено GPU - Power VR SGX554MP4. ASUS Zenfone 5 се предлага с обем на флаш паметта от 8 и 16 GB. Това не е особено голям обем, но пък за сметка на това, смартфонът разполага с разширителен слот за micro SDHC карти, като поддържа до 64 GB.

Целият този хардуер прави телефона много отзивчив и като обща производителност е на нивото на осем ядрен Mediatek от типа на MTK6592. Приложенията стартират бързо и вървят гладко, включително и повечето игри. На средни настройки на качество може да играете  безпроблемно всяка една мобилна 3D игра. На максимални настройки - повечето игри, но независимо от това колко мощен хардуер имате, винаги препоръката е да се играе на средни настройки за качество с цел по-ниско натоварване и по-дълъг живот на батерията.  Ето няколко резултата от известни бенчмарк тестове, за да добиете представа как се справя Zenfone 5 (A501CG).ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworldКакто може да се види,  нивото на производителност на смартфона е на много високо ниво за долния край на средния клас и реално не се сещам за много силен негов конкурент по този показател.

Свързаността на Zenfone 5 включва 802.11 b/g/n WiFi  и Bluetooth 4.0, като няма IR Blaster и NFC. Поддръжка на 4G е предвидена в друг модел на Zenfone 5, за който стана дума по-напред.


КамераASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


Ако трябва да съм честен, камерата на Zenfone 5 не е от най-силните му страни, но е доста прилична. Има проблеми с цветовото предаване в някои ситуации, а също и с автоматичния режим при ниска осветеност. При повече желание от страна на компанията, може да се променят значително нещата с  накой ъпдейт на софтуера.  Основната камера е с апертура f/2.0 и снабдена с 8Mpx сензор и LED светкавица, като използва фирмената технология PixelMaster. На някои от вас могат да му се сторят малко тези 8Mpx, но нега да не забравяме, че това е среден клас смартфон, а и броят на мегапикселите не е критерий за качествено изображение.  Предната камера е 2Mpx и с апертура f/2.4 и е идеална за видео разговори, чат и селфита, въпреки, че разделителната и способност е малко ниска за последната функция.  По-долу са дадени примерни снимки със Zenfone 5, като коментарите мисля са напълно излишни.ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld

При ниска осветеност, на автоматичен режим, светкавицата не се вклюва и резултатът е видим на лявото изображение. Дясното изображение е направено с принудително включена светкавица.


При експериментиране с настройките, които предлага софтуера на камерата, резултатите значително се подобрят, но едва ли всеки потребител би го направил това. Иначе като функционалност, камерата предлага доста възможности, като например възможност за заснемане на 31 кадъра с кратък "изстрел"  и избиране на най-подходящите, панорамно заснемане, специален селфи режим за задната камера, режими DoF и Minauturе, както и интелигентен режим за премахване на нежелани обекти.ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


Също са налични и доста филтри и ефекти за получаване на Instagram-подобни снимки, както и режим за GIF анимация.

Камерата предлага и възможност за запис на 1080p видео, но честно казано, ако това е приоритетно за вас, по-добре се огледайте за друг смартфон, защото в никакъв случай не може да се каже, че резултата е плавно видео.


Софтуер

ASUS Zenfone 5 пристига с инсталиран 32-битов  Android 4.4.2 (KitKat) и модифициран интерфейс ASUS ZenUI. Интерфейсът  ASUS ZenUI е познат на потребителите на таблетите им. Това да го пренесат и при смартфоните си е добра идея от страна на компанията. ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


Подчертаните цветове и плоският дизайн, съчетан с опростена навигация, правят ZenUI особено привлекателен и интуитивен за употреба.ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


ASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


Не са забравени и неопитните потребители, като за тях е предвиден и опростен режим на работа.


Издръжливост на батерията

Много потребители, като чуят Intel Atom и веднага го асоциират с малка издръжливост на батерията. Определено има логика в това, защото основното предимство на ARM-базираните SoC чипове е тяхната ниска консумация на енергия, което навсякъде е изтъквано, когато се спомене x86 архитектура. Още повече,  че Intel Atom Z2560/80 се произвежда по 32 nm технологичен процес, а актуалните Snapdragon решения на Qualcomm по 20 nm (да не споменаваме последното поколение 18 nm Exynos чипове на Samsung).

Само че нещата не винаги са такива каквито изглеждат. От Intel са свършили много добра работа по отношение на оптимизиране на енергийната ефективност на SoC чипа и наистина са постигнали отлични  резултати, защото ASUS Zenfone 5 издържа точно толкова, колкото всеки един смартфон, снабден с Li-Polymer батерия с капацитет  2110 mAh  и 5-инчов дисплей с резолюция  720x1280  пиксела. Ако ежедневното ползване на смартфона ви включва сърфиране в Интернет, изпращане на писма, разговори, гледане на видео или игра на игри, когато пътувате, то ще ви се наложи един път на два дни да зареждате Zenfone 5 (A501CG).

От ASUS са включили и софтуерният инструмент PowerSaver, който е доста полезен. След включване на режима Optimised от SmartSaving, живота на батерията значително се удължава, без това да се отразява негативно на използването на смартфона. Налични са още режим Ultra-saving, който за разлика от други смартфони, не прави съдържанието да изглежда черно-бяло, както и ръчен режим (Customized), който ви позволява ръчно да настроите енергоспестяващият режим, по собствени критерии.


ЗаключениеASUS Zenfone 5: привлекателен 5-инчов смартфон на разумна цена

© PCWorld България, pcworld


Открихме, че в много отношения Zenfone 5 (A501CG) е един отличен телефон и това определено ще помогне на ASUS да вземе парче от пазара на смартфони.  Ако търсите добре изглеждащ смартфон на добра цена, то Zenfone 5 (A501CG) трябва да е на челно място във вашия списък.  Той е една отлична алтернатива (по наше мнение по-добрата) на популярния Moto G (XT1068). Всъщност за момента Zenfone 5 предлага най-добра цена за 5-инчов смартфон. Разбира се, има си и "трески за дялане", които вече отбелязахме по-напред в материала, но за тази стойност те с лекота могат да бъдат простени.


Плюсове

+Качествена сглобка

+Добър дисплей за класа си

+Добра персонализация със ZenUI

+Отлична цена

+Две SIM карти


Минуси

-Липса на подсветка на Android бутоните

-Софтуерни бъгове на камерата

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.