9 начина да заключите iPhone или Android устройство, преди да го загубите

На всеки от вас му се е случвало да изпита онова ужасно чувство, осъзнавайки, че смартфонът му не е в джоба или чантата.

Текст: Павлин Луканов

Предполагам, на всеки от вас му се е случвало да изпита онова ужасно чувство, осъзнавайки, че смартфонът му не е в джоба или чантата. Разбира се, в повечето случаи просто го намирате на шкафа или под някой лист на бюрото, но как да се подготвим, в случай че устройството наистина е загубено или откраднато?

Естествено, вградените решения като "Find my iPhone" за iOS или Android Device Manager могат да помогнат, но все пак, ако таблетът или смартфонът ви попаднат в лоши ръце, можете да загубите много повече от самото устройство, преди да сте намерили неговото местоположение.

Най-добрият начин за борба с подобни случаи е предварителната подготовка. Ако заключите устройствата си по правилния начин, крадците ще получат единствено хардуера.

Преди да започнем

И така, в началото е добре да се справите с нещо толкова очевидно и лесно за изпълнение, че може да бъде определено като бонус или първа стъпка. Защо изобщо се спирам на това? Понеже много хора решават да не използват PIN заключване за смартфона или таблета си.

Ако става дума за домашен таблет, който стои на нощното шкафче или масата, може и да не е необходима подобна мярка (макар че винаги има възможност някой да ви обере). Що се отнася до телефона ви обаче, все пак там са всичките ви мейли, контакти, снимки, пароли и други лични данни, които едва ли бихте искали да попаднат в чужди ръце. Е, най-лесният начин да ги защитите е чрез заключване на екрана с PIN.


9 начина да заключите iPhone или Android устройство, преди да го загубите

© PCWorld България, pcworld

Така поне направете тази лесна крачка, ако все още не сте. За iOS влезте в Settings > Passcode (или Touch ID & Passcode). За Android влезте в Settings > Security > Screen Lock.

И сега към по-сериозните решения

1. Проверете дали Find my iPhone/iPad и/или Android Device Manager работят

Двете услуги позволяват откриването и отдалеченото заключване на устройствата ви. Освен това имате още възможност да ги накарате да звъннат или дори да изтриете всичките данни, които се намират в тях.

Но тези приложения няма да ви помогнат, ако не са включени преди изчезването на устройството, а можете да бъдете сигурни, че не искате първият път, в който ви се наложи да използвате тези услуги, е веднага след като устройството ви е изчезнало.


9 начина да заключите iPhone или Android устройство, преди да го загубите

© PCWorld България, pcworld

За да настроите съответната услуга за Android: отворете стандартен браузер, влезте с Google акаунта, който използвате и на мобилното си устройство, и посетете Android Device Manager страницата.

След като стигнете до там, има два сценария: местоположението на устройството ви се появява на екрана или ще бъдете подканени да изпратите известие на телефона/таблета си. Ако вече не сте го направили, сега е подходящ момент за това, тъй като по този начин давате позволение на Android Device Manager да проследява устройството.

При iOS: отидете в Settings, iCloud, Find My iPhone (или iPad) и проверете дали Find My iPhone настройката е активирана. Ако не е, го направете сега. След това влезте в iCloud.com на десктоп браузер, натиснете Find My iPhone иконата и можете да се уверите дали устройството ви се показва на картата.

2. Настройте устройството си да изисква парола веднага (или почти веднага) след като мине в режим на готовност

Ако желаете, можете да настроите вашия iPhone (или Android устройство) да се „събужда“ без необходимост от парола, ако наскоро е бил отключван – в рамките на няколко часа или минути.

Това е удобно, но дали е мъдро? За домашен таблет оставянето на такава възможност за до час изглежда като подходящо решение.

При смартфоните обаче по-скоро трябва да се зададе интервал на не повече от пет минути без въвеждане на парола.

Ето как да проверите и вероятно да подсилите собствените си "wake without passcode" настройки.

За Android: влезте в Settings > Security > Automatically lock и изберете настройка - можете да избирате между 30 минути и веднага. Може би тънката линия между сигурност и удобство, ако ползвате устройството си постоянно, е изборът да падне някъде между 30 – 5 секунди.


9 начина да заключите iPhone или Android устройство, преди да го загубите

© PCWorld България, pcworld

За iOS: влезте в Settings > Passcode > Require Passcode. Тук можете да направите своя избор между четири часа и веднага. Ако използвате Touch ID за отключване на вашия iPhone или iPad, нямате избор за друга настройка освен „Веднага“ (Immediately).

3. Блокиране на достъпа до Control Center [iOS]

След iOS 7 както iPhone, така и iPad устройствата се доставят с Control Center, удобен плъзгащ се прозорец, който дава бърз достъп до настройките на устройството за Wi-Fi и мобилната мрежа, управление на аларми, таймери, камера и др.

Поради опцията за достъп от заключен екран Control Center дава лесна възможност за привеждане на iPhone в "Do Not Disturb" режим или „Самолетен режим” без въвеждането на парола.


9 начина да заключите iPhone или Android устройство, преди да го загубите

© PCWorld България, pcworld

За съжаление по този начин Control Center дава лесна възможност на всеки да използва изброените възможности. Ако смартфонът ви бъде откраднат, крадецът може безпроблемно да вкара устройството в „Самолетен режим”, като по този начин обезсмисля изцяло приложението Find My iPhone.

Моята препоръка е да блокирате достъпа до Control Center от iDevice екрана. И да няма да имате бърз достъп до "Do Not Disturb" режима само с едно плъзгане и натискане, но по-добре да сте защитени.

За да направите това, отидете в Settings > Control Center и изключете "Access on Lock Screen" настройката.

4. Използвайте по-силен PIN или парола [Android and iOS]

Нищо не може да ви попречи да повишите сигурността на устройството си чрез въвеждането на по-дълъг PIN или дори направо парола.


9 начина да заключите iPhone или Android устройство, преди да го загубите

© PCWorld България, pcworld

При Android смартфоните можете да зададете цифров PIN или буквено-цифрова парола с дължина до 16 символа, което, разбира се, е повече от достатъчно за възпрепятстване на обикновените крадци (приемайки, че не изберете парола, подобна на "password123456789").

Междувременно се оказва възможно създаването на парола от 50 символа на iPhone/iOS. Това, дали наистина имате нужда от подобна парола, е личен избор, а някак си въвеждането й би отнело най-малкото доста време, но разполагате с подобна възможност.

Ето какво да направите:


9 начина да заключите iPhone или Android устройство, преди да го загубите

© PCWorld България, pcworld


За Android: изберете Settings > Security > Screen lock и тук можете да изберете между PIN или Password (парола) и следвайте стъпките.

За iOS: изберете Settings > Passcode и изключвате опцията за Simple Passcode (опростена парола). След като направите това, ще бъдете подканени да създадете и потвърдите нова парола.

5. Криптиране на данните [Android]

Добрата новина за всички, купили Android смартфон или таблет с най-новата версия на операционната система Lollipop, е, че данните на устройството ви са криптирани по подразбиране, което ги прави на практика нечитаеми без въвеждането на паролата ви.

По-старите Android базирани телефони и таблети за съжаление не включват тази екстра по подразбиране. Тук са включени и моделите, които получават обновление до Lollipop. Това обаче не бива да ви отчайва, понеже тази възможност е налична и може лесно да бъде активирана, но може да е необходимо известно време, преди всичките ви данни да бъдат криптирани. В процеса на криптиране няма да можете да използвате устройството си. Освен това е необходимо да е свързан към зарядното устройство и електрическата мрежа/компютър по време на целия процес.

Предварително трябва да имате и зададена парола за „Screen Lock”. Интересно е, че даден производител на смартфони може да не позволи тази опция.

Ако сте готови, да започваме: изберете Settings > Security > Encrypt phone и след това просто потвърдете.

Все пак трябва да сте внимателни, понеже има възможност да изгубите данните си, ако прекъснете процеса. Ако искате да премахнете криптирането, ще се наложи да изтриете всичко от телефона.

6. Включване на Activation Lock [iOS]

Разбира се, болшинството от крадците нямат интерес към личните ви данни и те са просто странично занимание, преди да го форматират и продадат.


9 начина да заключите iPhone или Android устройство, преди да го загубите

© PCWorld България, pcworld

Нова възможност в iOS 8, наречена Activation Lock, може да предотврати реактивирането на изгубено/откраднато устройство без наличието на вашата парола. Това на практика превръща откраднатия продукт в безполезна плочка хардуер.

Звучи доста практично, но за да се възползвате от тази функционалност, трябва предварително да сте активирали "Find my iPhone"/"Find my iPad" на въпросното устройство. За да проверите това, следвайте тези вече познати стъпки: влезте в Settings > iCloud > Find my iPhone (или iPad), където Find my iPhone/iPad трябва да е активна.

7. Поставете името си и информация за контакт на заключения екран [Android]

Ако по някаква причина телефонът или таблетът ви бъде изгубен, винаги можете да използвате удобната възможност, която предоставя Android Device Manager за заключване на устройството и изкарване на спасително (rescue) съобщение на заключения екран. С малко повече късмет някой добър човек може да намери устройството и да се свърже с вас.


9 начина да заключите iPhone или Android устройство, преди да го загубите

© PCWorld България, pcworld

Идеята е добра, но в случай, когато устройството няма връзка с мрежа, няма да върши никаква работа. Вместо това можете предварително да добавите съобщение, което е видимо на заключения екран на устройството ви. То може да съдържа вашите имена, телефонен номер (разбира се, не на въпросното устройство), мейл адрес или друг начин за връзка.


9 начина да заключите iPhone или Android устройство, преди да го загубите

© PCWorld България, pcworld

За да направите това, следвайте тези прости стъпки: влезте в Settings > Security > Owner info и въведете текста на съобщението. За устройства преди Lollipop трябва да отметнете и „Show owner info on lock screen“.

8. Настройте iPhone/iPad да изпрати "ping" към Apple преди изтощаване на батерията [iOS]

Това е доста полезна възможност при изгубено устройство, чиято батерия се изтощи и няма как да изпрати информация към Find My iPhone. За да я активирате, влезте в Settings > iCloud > Find my iPhone (или iPad) и включете Send Last Location.

Това на практика дава възможност на устройството да изпраща информация, включваща и местоположението му към сървърите на Apple, като по този начин имате информация къде се е намирал вашият iPhone или iPad, преди да се изключи.

9. Скрийте известията от заключения екран [Android "Lollipop" и iOS]

Известията, показващи се при заключен екран, са удобен и бърз начин да видите кратка информация относно мейли, текстови съобщения, събития от календара и др., без да е необходимо да отключвате смартфона си.

За съжаление това е и начин, по който сдобилите се с телефона ви могат да четат съобщенията ви и да надникнат в личния ви живот. Ако не желаете който и да е да преглежда известията ви, можете да ги скриете от заключения екран.

При Android "Lollipop": влезте в Settings > Sounds and notification и след това изберете „When device is locked“ (при заключено устройство). От тук можете да изберете измежду три опции: „Show all notification content“ (показване на цялото съдържание от известия), „Hide sensitive notification content“ (скриване на част от информацията) и „Don't show notifications at all“ (не показвай известия).

При iOS: за съжаление скриването на всички известия от заключения екран не е толкова лесно тук, както при Android. На практика трябва да проверите всяко приложение поотделно. Можете да направите това чрез Settings > Notifications и натискане на даденото приложение в „Include“ списъка. Там проверете дали „Show on Lock Screen“ не е включен.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.