Мтел ще вложи над 150 млн. лева в развитие на мрежата си

Модернизацията на мобилната мрежа ще приключи до април, а фиксираните услуги ще обхванат още 100 000 домакинства, обещават от телеком оператора.

Повече от 150 милиона лева планира да инвестира Мтел през 2015 г. за развитие и оптимизация на своята мрежа, както и за развитие на продуктите и услугите, които предлага на клиентите. Това обяви пред журналисти вчера Хорст Пертъл, главен директор „Технологии“ на телекома (на снимката).

Според техническия директор, компанията работи за това до началото на април да приключи модернизацията на своята мобилна мрежа.Той  припомни, че този процес е започнал преди няколко години, като в момента цялата 3G мрежа на Мтел е модернизирана, но сега това ще се случи и с 2G мрежата. Модернизацията цели изграждане на т. нар. единна мрежа за достъп (single RAN), при която една и съща базова станция може да обслужва различни технологии – 2G, 3G и 4G. Така мрежата ще е подготвена за по-лесно въвеждане на LTE, което се очаква в следващите три години.

Освен това телекомът има амбицията в края на 2015-та или началото на следващата година да внедри в мобилната си мрежа Network Function Virtualization, разказа още специалистът. Мтел обяви успешни тестове на технологията през 2014-та, като по думите на Пертъл тя ще позволи много по-бързи услуги, по-лесно въвеждане на нови такива и по-ефективен пренос на данни.


Мтел ще вложи над 150 млн. лева в развитие на мрежата си

© PCWorld България, pcworld

Компанията планира да модернизира и фиксираната си мрежа, като мигрира LAN мрежите към оптични мрежи до дома (FTTH) и оптични мрежи до входа (FTTB). В резултат на това 350 хиляди домакинства през тази година ще се възползват от предимствата на по-модерната технология, а именно – по-високи и реално достижими интернет скорости и цифрова телевизия с отлично качество. В същото време Мтел ще разширява покритието на фиксираната си мрежа. Към момента телекомът покрива с фиксираните си услуги 1/3 от българските домакинствата. Целта е през 2015 г. да бъдат добавени нови 100 хиляди. Новото покритие ще е базирано на GPON технологията.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.