Най-после: представиха първия смартфон, базиран на Ubuntu

Титлата “първи в света смартфон на базата на Ubuntu” принадлежи на апарата Aquaris E4.5 Ubuntu Edition, който ще се продава в Европа срещу €169,90. Той обаче няма да се предлага на масовия пазар, а посредством абонаменти кампании в Twitter.

След дълъг и трънлив път, изпълнен с несгоди и продължил повече от две години, Linux-бзираната операционна система с отворен код Ubuntu най-после се сдоби и съ7с смартфон, който може да наречен свой дом. Въпросното устройство се нарича Aquaris E4.5 Ubuntu Edition и е създадено от испанската компания BQ – малък и не особено известен производител на таблети и е-reader техника, който просто е адаптирал един Android-смартфон за работа с Uubuntu с намерението да го продава в Европа срещу €169,90.

Необичайното в случая е по-скоро начинът, по който ще се предлага смартфонът: първи известие за пазарната наличност на Aquaris E4.5 UE ще получат абонатите на каналите @ubuntu и @bqreaders в Twitter.

Колкото до самия първи Ubuntu-базиран смартфон скромна е не само цената му, но и неговите характеристики. Апаратът разполага с 4,5-инчов дисплей с резолюция  qHD (960х540), 4-ядрен процесор MediaTek с 1,3 MHz честота и 8 GB вградена памет, разширяема посредством microSD карти. Поддържка на LTE мрежи няма, но за да компенсира донякъде това ограничение, производителят е осигурил два слота за micro-SIM карти. Друг плюс е 5-мегапикселната фронтална камера.


Най-после: представиха първия смартфон, базиран на Ubuntu

© PCWorld България, pcworld

На първо време смартфонът Aquaris E4.5 Ubuntu Edition ще получи поддръжка на Facebook, Twitter, Amazon, Time Out, Yelp и Cut the Rope, а посредством API ще се поддържат също услугите Spotify, SoundCloud и Grooveshark  От Canonical твърдят, че Ubuntu-смартфонът “изящно поддържа широко разпространения уеб стандарт HTML5” и категорично твърдят, че той “не излиза на пазара с поредно копие на iOS или Android”. От Canonical дават и смели обещания за “съвършено нов начин за взаимодействие”, но това е нормално, че трябва да се привлече вниманието на потребителите.


Най-после: представиха първия смартфон, базиран на Ubuntu

© PCWorld България, pcworld

Защото въпреки че първият Ubuntu-смартфон е очевидно ориентиран към бюджетния сегмент, той със сигурност ще се сблъска с жестока конкуренция от страна на по-евтини елтернативи като например Android-базирания Moto E или пуснатите неотдавна Lumia 435 и Lumia 532 на Windows Phone. Компанията Canonical, която разработва Ubuntu, обаче е убедена, че може да предложи редица уникални възможности благодарение на своята концепция Scopes. Накратко тя се отказва от традиционния модел на взаимодействие с потребителя, базиран на приложения, в полза на “нова парадигма за потребителския интерфейс, предназначен за възпроизвеждане на съдържание и услуги непосредствено на разпределени в категории домашни екрани, осигурявайки богати и нефрагментирани изживявания”. Този принцип на обединяване на съдържание – напр. показване на YouTube и Vimeo видео наред със записаните от потребителя клипчета на един екран – всъщност не е нещо ново и досега не се е ползвал с особена популярност. Така че Canonical изглежда се хвърля на доста амбициозен проект, но и това не е изненадващо от страна на компания, която преди време се опита да събере $32 млн. с краудфъндинг за създаването на супертелефона Ubuntu Edge, който така и не влезе в серийно производство.

 

Първият Ubuntu-смартфон Aquaris E4.5 Ubuntu Edition обаче няма да се продава масово. Той ще се реализира посредством спорадични кратки продажбени цикли през следващите седмици с идеята да спечели последователи и да се опита да създаде базата за една жизнеспособна мобилна платформа. А този път също може да се окаже дълъг и труден, както досегашната борба на Ubuntu в мобилния сегмент.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.