Продажбите на Project Ara смартфони започват още тази година

Google ще стартира пилотен проект с ограничен район за продажби на Project Ara през втората половина на годината. Кампанията ще започне в Пуерто Рико с подкрепата на местни мобилни оператори, като за начало ще бъдат осигурени най-малко 20-30 модула от десет различни категории.

В края на миналата седмица Google проведе конференция за разработчици, на която разкри нови подробности относно развитието на проекта за модулен смартфон Project Ara и демонстрира неговия втори прототип Spiral 2.

Стана ясно също, че първите модулни смартфони на Google ще се появят на пазара още през втората половина на настоящата година, макар че на този етап доставките ще бъдат доста ограничени териториално и апаратите ще се предлагат само в Пуерто Рико. Пилотният проект ще се поддържа от местните мобилни оператори OpenMobile и Claro, а целта му е една – да установи как се възприема концепцията извън лабораториите, в реални пазарни условия. Ще бъде приложен и специфичен модел на продажби, при който Project Ara смартфоните и компонентите за тях ще могат да се купят или просто да се изпробват в мобилни магазини.


Продажбите на Project Ara смартфони започват още тази година

© PCWorld България, pcworld

За старта на пилотната програма Google ще подготви между 20 и 30 модула, представени в 10 различни категории. Трябва да се отбележи също, че на пазара ще излезе не показания Spiral 2, а негова подобрена версия Spiral 3, която ще поддържа 4G-мрежи, конкурентоспособен фото-модул и батерия, осигуряваща поне цял ден работа с едно зареждане.


Продажбите на Project Ara смартфони започват още тази година

© PCWorld България, pcworld

За да осигурят максимална гъвкавост и функционалност на своите модулни смартфони, представителите на Project Ara ще се опитат да привлекат вниманието на разработчиците с уникални модули. Става въпрос за неща като например експериментални батерии с увеличен капацитет, миниатюрни модули за нощно виждане и други нетипични за масовите телефони решения. За справянето с този нетрадиционен набор модули ще се грижи специално фирмено приложение Ara Manager, което ще може да избира приоритетен вариант на употреба (ако например има иснталирани два фотимодула) и ще диагностицира проблемни блокове при нужда.


Продажбите на Project Ara смартфони започват още тази година

© PCWorld България, pcworld

Колегите от изданието The Verge са успели да се запознаят по-отблизо със смартфона Spiral 2, благодарение на което научаваме и още интересни подробности. В предната част тестовия образец например е позициниран дисплей с резолюция 720p и радиомодулът, а отзад са разположени осем слота за слагане на батерия, камери, USB-адаптер и други блокове. Самите модули се закрепват лъм рамката на апарата с помощта на магнити и поддържат функцията „гореща замяна“, т.е. могат да се сменят без изключване на смартфона. Това важи и за акумулаторната част, тъй като без основна батерия смартфонът може да работи в продължение на около 30 секунди, макар че разработчиците се надяват да удължат това време до към 1-2 минути.


Продажбите на Project Ara смартфони започват още тази година

© PCWorld България, pcworld

Интересно е да се отбележи също, че първоначалният план предвиждал основният корпус на апарата да се отпечатва на 3D принтер, но качството не удовлетворило разработчиците и засега модулите са отделени един от друг с гланцова пластмаса, украсена с различни изображения и текстури. Впрочем, можете да видите и сами за какво става въпрос.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.