Nokia ще се връща на пазара на смартфони?

Слухове твърдят, че финландците готвят нов флагмански апарат, работещ под управлението на Android.

След като преди време Nokia продаде своя мобилен бизнес на Microsoft, всички решихме, че с това финландската компания излиза от пазара на мобилни телефони. Напоследък обаче усилено циркулират слухове, че тя може да се върне в този сегмент. Най-пресният от тях дори дава някои детайли, твърдейки, че екипът на Nokia работи активно по създаването на нов смартфон с обозначението N9 – флагманско устройство, работещо под управлението на Android.

Ако в този слух има нещо вярно, то означава, че Nokia ще трябва да използва услугите на OEM производител, за да пусне въпросния смартфон, тъй като нейните производствени мощности вече са собственост на Microsoft. Освен това софтуерният гигант от Редмънт държи и правата над търговската марка Nokia, която може да използва в своите смартфони в продължение на 10 години. Това пък значи, че новият смартфон очевидно няма да носи въпросното име. От друга страна, наскоро стана ясно, че Microsoft постепенно се отказва от марката Nokia в своите смартфони, така че има вероятност и за договаряне по отношение на използването й. Но това засега си остават само предположения.

В заключение остана да припомним, че преди време в асортимента от телефони на Nokia вече присъстваше модел с обозначението N9. Въпросният апарат беше представен в средата на 2011 г. и работеше под управлението на операционната система MeeGo. Разбира се, финалндската компания имаше и няколко Android апарата.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.