Project Ara ще позволи “гореща” замяна на компоненти

Възможност за смяна в движение на всеки компонент освен процесора и екрана, както и модифицирана версия на Android L споменават нови подробности от проекта за модулен смартфон. Продажбите на първите такива устройства са обещани за началото на 2015 г.

Проектът за модулен смартфон Project Ara безспорно е една от най-интересните инициативи на настоящата година. А с постепенното му приближаване към заключителния етап започват да се изясняват и все повече подробности за асемблиращия се смартфон.

В едно от последните си публични изявления, шефът на инициативата Project Ara например отново напомни предимствата на този тип устройства, главното от които е възможността за получаване на нужната конфигурация, без да се налага компромис с един или друг компонент, както и с цената. Според специалиста, Project Ara ще бъде интересен и за производителите, които ще могат да правят модули за сглобяеми смартфони и да ги продават директно на потребителите, а не първо на доставчиците на смартфони.


Project Ara ще позволи “гореща” замяна на компоненти

© PCWorld България, pcworld

Сред споменатите любопитни нови подробности за проекта е това, че Project Ara смартфоните ще работят под управлението на специално модифицирана версия на новата мобилна платформа Android L, която се разработва в тясно сътрудничество с Google. Според наличната информация, използването на въпросната операционна система ще позволи “гореща” замяна (т.е. без да се налага изключване на устройството) на повечето компоненти. По думите на ръководителя на Project Ara, така в движение ще могат да бъдат сменяни всички модули на апарата освен процесора и екрана, макар че най-вероятно към списъка ще трябва да се добавят също оперативната памет и батерията, без които устройството също няма как да работи.


Project Ara ще позволи “гореща” замяна на компоненти

© PCWorld България, pcworld

Разработчиците на проекта обещават да демонстрират пълноценна версия на Project Ara устройство още към края на този декември, а продажбите ще могат да започнат в началото на 2015 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.