Отпадането на роуминга в ЕС се отлага за неопределено време

Очакваше се от 1 юли 2014 г. да отпаднат таксите за входящо повикване, а таксите за пренос на данни в роумниг в ЕС да поевтинеят със 67%, но евродепутатите блокираха гласуването с процедурни капани и така промените се отлагат с поне година.

Приемането на новите правила за телекомуникационните услуги в ЕС е отложено за неопределено време, след като гласуването във водещата парламентарна комисия беше блокирано снощи в Страсбург, информираха от офиса на евродепутата Ивайло Калфин.

Според тази информация, Европейската комисия е предложила отпадане на роуминга и на допълнителните такси за международни телефонни разговори в Европа, както и първата европейска правна защита на отворения интернет и нови правила за инвестиции в сектора на далекосъобщенията. Очакваше се от 1 юли 2014 г. да отпаднат таксите за входящо повикване, а таксите за пренос на данни в роуминг в ЕС да поевтинеят със 67%.

„След снощното решение на Комисията по промишленост изследвания е енергетика бъдещето на телеком-пакета е несигурно. Намаляват шансовете той да бъде приет преди европейските избори, което означава, че влизането му в сила ще закъснее поне с една година", разказва Ивайло Калфин, който е член на комисията.

Според Калфин парламентарната комисия е попаднала в процедурен капан на депутатите от ЕНП, които са отказали да гласуват по предложенията по телеком-пакета и по регламента, предвиждащ забрана на пластмасовите пликове, тъй като те били внесени само на английски език. Калфин обясни, че това било предварителна договорка с докладчика на групата, за да се ускори приемането на законодателния пакет. "Тъй като положението с директивата за телекомуникационните услуги беше идентично, социалистите предложихме или да се гласува по двете, или по нито едно. Така се блокира гласуването", добавя евродепутатът.

Приемането на двата текста е отложено за неопределено време, но докато законодателството за опаковките може да се придвижи напред и без мнението на комисията по промишлеността, то телеком-пакетът остава блокиран, тъй като въпросната комисия е водеща по приемането на законопроекта.


Отпадането на роуминга в ЕС се отлага за неопределено време

© PCWorld България, pcworld

В заключение остана да припомним, че целта на законодателното предложение за телекомуникационните услуги е да създаде единен европейски пазар на далекосъобщителни услуги. Заради липсата на общи норми, няма далекосъобщителна компания, която да работи в целия ЕС, а операторите и потребителите се сблъскват с различни цени и правила. Планираните промени обаче изглежда не срещат необходимия ентусиазъм в определени среди. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.