Mощни смартфони с Ubuntu ще излязат на пазара през 2014 г.

Canonical вече има партньорство с хардуерен производител за доставка на high-end апарати, базирани на мобилната ОС Ubuntu, твърди основателят на Canonical.

Въпреки, че формално Ubuntu започна настъплението си при смартфоните още в началото на годината и имаше признаци, че първите мобилни апарати с тази ОС ще се появят през октомври, това на практика не се случи и очевидно е задача, която остава за догодина. През 2014 г. обаче на пазара наистина ще има Ubuntu смартфони, тъй като Canonical вече има сключено партньорско споразумение с хардуерен производител за доставка на апарати, базирани на мобилната ОС Ubuntu, твърди основателят и главен разработчик на компанията Марк Шатълуорт (Mark Shuttleworth, на снимката).

За съжаление, Шатълуорт не уточнява с кой точно производител е споразумението, но твърди, че Ubuntu платформата ще се използва на смартфони от висок клас (high-end.), както и че преговори за пускане на Ubuntu апарати се води с още няколко "потенциално заинтересовани страни" (които също не се уточняват).

Припомняме, че през лятото Canonical организира кампания за набиране на средства за пускането на собствен смартфон под името Ubuntu Edge, доста внушителни хардуерни характеристики и предполагаема възможност да работи не само под управлението на Ubuntu ОС, но също и с Google Android. Целта на тази кампания в Indiegogo беше да се съберат $32 млн., но тази сума се оказа нереално висока, въпреки, че немалко потребители засвидетелстваха заинтересованост към проекта. В края на кампанията бяха събрани $12,8 млн., така че като резултат са поръчани общо 17 215 смартфона Ubuntu Edge на цена от $695 за брой.

Ubuntu Edge superphone

Е, очевидно въпреки неособено успешната crowd-funding кампания, Canonical не се е отказала от пускането на Ubuntu-смартфони. Остава да си пожелаем този път вариантът със съдействието на партньори от бранша да бъде по-успешен – в крайна сметка, колкото повече конкуренция има на пазара, толкова по-добре е за нас, крайните потребители. 


Mощни смартфони с Ubuntu ще излязат на пазара през 2014 г.

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.