Canonical обяви Ubuntu Edge, търси $32 млн. за реализацията на проекта за супертелефон

Очакваното представяне на смартфона с ОС Ubuntu идва с анонса на инициатива за групово финансиране, с която при успех “супертелефонът” Ubuntu Edge ще излезе на пазара през май 2014 г.

Поредният мистериозен таймер на официалния сайт на Ubuntu стигна до нулата и с това – до очаквания официален анонс на първия смартфон с едноименната операционна система, наречен Ubuntu Edge.

От публикуваната до момента информация става ясно, че Canonical има големи амбиции за този апарат, от който се очаква да води иновациите в мобилната индустрия през следващите години. Всъщност Ubuntu Edge ще бъде "супертелефон", който ще може да работи както като мобилно устройство, така и като персонален компютър.


Canonical обяви Ubuntu Edge, търси  млн. за реализацията на проекта за супертелефон

© PCWorld България, pcworld


За да се случи това обаче, Canonical ще трябва да финансира проекта Ubuntu Edge. За целта компанията открива инициатива за групово финансиране (crowdfunding), която е може би най-мащабното начинание от този тип до момента, като се има предвид търсената сума от $32 млн. (около 24 млн. евро).

"Подобно на Ubuntu, създаването на телефона Ubuntu Edge е общо начинание и именно за това използваме Indie GoGo кампания за събирането на средствата, нужни за производството на устройствата. Всички събрани пари ще бъдат похарчени за производството и за доставката на телефона до хората, които са подпомогнали проекта", разказват от Canonical.

От гледна точка на контрибуторите това означава, че те ще могат да получат апаратите на тяхната производствена цена (или за по-малко, ако платят $600 в първите 24 часа от кампанията, според анонса на уебсайта на Ubuntu.


Canonical обяви Ubuntu Edge, търси  млн. за реализацията на проекта за супертелефон

© PCWorld България, pcworld

А ето и накратко какво ще получат инвеститорите" в проекта с новия Ubuntu Edge, според официалната информация:

- Dual-boot функционалност с възможност за използване на Ubuntu или Android ОС;

- Функционалност на пълноценен настолен Ubuntu PC при включване в док станция;

- Бърз многоядрен процесор и поне 4GB RAM;

- 128 GB пространство за съхранение на приложения и мултимедийно съдържание;

- 4,5-инчов HD (1280x720) сензорен дисплей, защитен със стъкло от чист сапфир (най-твърдия естествен материал след диаманта);

- 8-мегапикселова основна и 2-мегапикселова предна камера, способни да снимат при слаба осветеност и с кратко време за реакция;

- Бърза безжична свързаност по целия свят с dual-LTE, dual-band 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4 и NFC модули;

- Възможност за свързване с HDMI ТВ техника и монитор посредством MHL;

- Солиден набор от сензори, включващ GPS, акселерометър, жироскоп, сензор за близост, компас, барометър;

- Стерео високоговорители за HD аудио възпроизвеждане, запис с двоен микрофон и със система за активно шумоподтискане (Active Noise Cancellation);

- Мощна литиево-йонна батерия със силициев анод;

- Здрав корпус с размери 64 x 9 x 124 мм.

Ако кампанията по набиране на средства се окаже успешна, "супертелефонът" Ubuntu Edge ще излезе на пазара през май 2014 г. Шансовете това да се случи са съвсем реални, тъй като за по-малко от 15-16 часа от анонса на проекта (към момента на тази публикация) са събрани над $3, 264 млн., а остават още 30 дни. 


Canonical обяви Ubuntu Edge, търси  млн. за реализацията на проекта за супертелефон

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.