Марковите смартфони с Firefox OS са на броени дни от пазара

Според Mozilla, съвсем скоро ще се състои дългоочаквания дебют на апаратите ZTE Open и Alcatel One Touch Fire. Доставките за Западна Европа започват тези дни, а в Източна Европа смартфоните с Firefox OS вероятно ще се появят до края на годината.

От компанията Mozilla съобщават, че дългоочакваните продажби на базираните на Firefox OS смартфони ZTE Open и Alcatel One Touch Fire ще за почнат съвсем скоро, като Deutsche Telekom и Telefonica са първите телеком оператори, които ще предлагат въпросните устройства на Стария континент. Потребителите в Испания може да са сред първите с достъп до такива оператори – очаква се дъщерната на Telefonica компания Movistar да започне да предлага там 3,5-инчовия ZTE Open още от днес, 2 юли, на цена €70 без договор. Съобщава се също, че Telenor ще представи своите първи Firefox OS-базирани смартфони в Централна и Източна Европа до края на настоящата година, а по-късно въпросните апарати ще излязат и на други пазари.

С това Mozilla и нейните партньори на практика изпълняват февруарското си обещание да видим първите смартфони с Firefox OS на пазара в средата на годината. От компанията използват повода да отбележат отново, че апаратите с новата мобилна платформа са първите смартфони, които изцяло разчитат на уеб-технология, като при това осигуряват максимално персонализирана среда. С други думи Firefox OS може да предложи както стандартната функционалност на телефон, така и интегрирани социални функции за Facebook и Twitter, работа с карти HERE в офлайн режим, едноименния браузър, разбира се, и много други. Както всяка съвременна мобилна платформа, Firefox OS си има собствен магазин за приложения Firefox Marketplace с програми от всякакви категории.

Firefox OS обаче въвежда и нова за смартфоните концепция – т.нар. адаптивно търсене на приложения, което буквално преобразява средата според нуждите на потребителя, а за целта е нужен само прост жест на сензорния екран и въвеждане на думата, която го интересува, директно на смартфона. Така например въвеждането на името на даден изпълнител ще доведе до резултати, даващи достъп както до възможности за слушане онлайн, така и до услуги за купуване на концертни билети или за сваляне/купуване на конкретна песен.


Марковите смартфони с Firefox OS са на броени дни от пазара

© PCWorld България, pcworld

От Mozilla подчертават също, че Firefox OS е развитие на настолната и мобилната версии на браузъра Firefox, който се използва от стотици милиони потребители. Освен това проектът за тази мобилна облачна ОС се поддържа вече от 20 хардуерни производители и телеком оператори по целия свят. В Mozilla се надяват, че Firefox OS ще успее да удовлетвори търсенето на "силно адаптируема мобилна платформа без излишни ограничения, която да може да предложи новаторска и достъпна уеб среда на смартфони". Според компанията, нейните открити стандарти, HTML5 приложенията и приятелския към потребителите подход ще привлекат хората, които сега предпочитат евтините апарати, работещи под платформите Android, Asha или Windows Phone.

В заключение остана да припомним, че след първите Firefox OS-смартфони от Geeksphone, базирани на платформата маркови апарати ще предлагат компании като Alcatel, Huawei, LG, ZTE, а също Foxconn и Sony. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.