От персоналния принтер към мобилния печат

Обзорен поглед към принтерния пазар плюс кратък наръчник за принтиране в движение


Отпечатването на документ или снимка на персонален принтер е свързано с разход на скъп консуматив, а отгоре на всичко резултатът може да бъде видян само от един или най-много от няколко човека, на които го показвате. В същото време публикуването на същите тези документ и/или снимка онлайн може да стигне бързо и практически безплатно до безброй хора.

Тази проста истина води и до логичен резултат – все по-малко хора и дори бизнес организации са склонни да си купуват принтери, а това усилва и ефекта от икономическата криза за производителите на такъв тип техника. Дали обаче тази тенденция ще прати принтерите в пазарното небитие, или ще се случи нещо, което ще спаси тези устройства за потребителите? Досегашната практика с други типове компютърна техника показва, че можем да очакваме по-скоро второто, тъй като технологичната еволюция има достатъчно потенциал и в този сегмент. В случая спасението се нарича „мобилен печат“ и заема все по-голямо място в ежедневието на индивидуалните и бизнес потребителите. Преди да стигнем до това явление в сферата на печата обаче, нека да видим какво показва пазарът и как се стигна дотук.

Умира ли персоналният принтер?

Според проучване на агенция Context от края на 2011-а със 7,4% са намалели продажбите на принтери в Източна Европа през третото тримесечие на годината (Q3’11) на годишна база. Икономическата криза взима своя дял от пазара и на лазерни, и на мастиленоструйни принтери в региона на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA), анализират от Context. Според специалистите годишният спад в продажбите на такива устройства за целия ЕМЕА регион е само 0,6%, но резултатите варират в доста големи граници, погледнато от ъгъла на подрегионите и отделните страни.

Най-съществен е спадът в Гърция, където през Q3’11 са продадени с 35,1% по-малко принтери в сравнение със същия период на 2010 г., докато в Африка има ръст, и то значителен – от 21,7%. Регионът на Централна и Източна Европа, където се отчита и България, обаче също бележи спад и той достига 7,4% на годишна база.

Според аналитиците от Context основна причина за по-ниските продажби в сегмента през Q3 е пониженото търсене на мастиленоструйни принтери. Най-търсените устройства за печат са мастилените мултифункционалки (all-in-one), които формират над 68% от продажбите на принтери в ЕМЕА, макар и при тях също да има спад от 2,1% общо за региона (но и цели 20% за Централна и Източна Европа). Продажбите на all-in-one (мултифункционални) лазерни машини обаче растат по-сериозно, бележейки общо увеличение от 22,7% (и 19,5% ръст за базираните на копири МФУ).

По думите на някои специалисти продажбите на мастиленоструйно оборудване падат именно в резултат на тенденцията потребителите все по-често да публикуват снимки в социалните медии, вместо да ги разпечатват на хартия. Един от големите потърпевши от спада на търсенето на мастиленоструйни решения се оказа компанията Lexmark, която в края на август миналата година обяви в официално прессъобщение, че прекратява разработката и производството на мастиленоструйни принтери.


От персоналния принтер към мобилния печат

© Мариян Славов, pcworld

Агенцията InfoSource също отчита подобна тенденция. Според компанията продажбите на мастиленоструйните устройства намаляват, защото лазерните стават все по-достъпни, освен това е налице и страхът от по-високата цена на печат при първата технология. Пак според данни на InfoSource 19% е спадът на този пазар в Западна Европа. В България сривът в сектора е 49% (11,244 хил. бр. за първата половина на 2012 г. срещу 14,767 хил. бр. през Н1’11).

Пак по данните на InfoSource пазарът на монохромни лазерни принтери в Западна Европа отчита също понижение - от 12 на сто за първото полугодие на текущата година (H1’12) спрямо H1’11. В България сегментът на монохромните лазерни принтери е с 29% спад, а общият брой на продадените продукти за първата половина на миналата година е 11078. Два са факторите за големия спад у нас: по-голямото търсене на мултифункционални устройства и все още силното влияние на икономическата криза, твърдят специалистите.

Потребителите искат мобилност и безжични възможности

Според редица пазарни наблюдатели обаче положението в принтерния сегмент не се дължи само на вездесъщата икономическа криза. „Мобилизацията“ в бизнеса и у дома също казва своята дума. Ето как.


От персоналния принтер към мобилния печат

© Мариян Славов, pcworld

По оценки на водещи анализатори в Европа 80% от компаниите от малкия и средния бизнес имат мобилни служители, 48% очакват мобилните устройства да заменят традиционните, а 75% инвестират в ИТ, за да бъдат конкурентоспособни. В тези организации разходите за печат остават основен фактор. 45% от тях правят усилия да намалят тези разходи – това става с енергийна ефективност, по-бърз печат и по добро управление на печата.

„Все повече потребители използват мобилни устройства за работа върху своите документи. Самите документи все по-често се съхраняват в облачни хранилища на данни, предлагащи вече не само услуги за оптично разпознаване на текст, но и интелигентно разпознаване и обработка на визитки, финансови документи и др. Така не само печатът, но и сканирането на документите, генерирането на съдържание трябва да последва потребителите“, коментира Илия Тошев, директор за персонални системи и решения за печат в Хюлет-Пакард (HP) България.

Именно по тази причина новите устройства на HP (а и на другите големи компании в принтерния бранш) се интегрират по-лесно с актуалните мобилни решения. Технологията Wi-Fi Direct позволява установяване на безжична връзка в типичната домашна или офис среда без сложни процедури и компромис със сигурността. Сканирането и печатането на документи може да се извършва дори само с имейл. Повечето Wi-Fi принтери и МФУ могат да изпращат или печатат документи без наличието на допълнителни мобилни устройства или компютри. Потребителите имат достъп от устройствата за печат до съдържание в Интернет, информационни ресурси и десетки други „облачни“ услуги.

При това търсенето на подобна безжична функционалност не е запазено само за бизнес сегмента. Други специалисти отчитат, че домашните потребители търсят дори в относително евтиния сегмент на настолните цветни принтери (с цени от около 120 до към 250 лв.) безжична функционалност, която им дава възможност да споделят устройството си за печат между всевъзможни компютърни системи и да ги управляват чрез мобилни приложения.

Подобни са например наблюденията на Винита Ийсън (Veneeta Eason), маркетинг директор в компанията Kodak, според която в момента пазарът на домашни принтери се определя от четири основни тенденции. „Безжичният печат е най-важен, тъй като позволява на цялото семейство да работи с принтера. Важен е и мобилният печат, защото все повече хора искат да ползват удобствата на печат през смартфона. След това идват т.нар. cloud печат заради удобния достъп до онлайн услуги и, разбира се, социалните мрежи“, обобщава специалистката. Като се има предвид, че ежедневно само във Facebook се качват около 250 млн. снимки, нормално е една съществена част от тях да бъдат и отпечатвани, добавя тя.

Всичко това звучи съвсем естествено, като се има предвид, че в днешно време можем да печатаме всичко и отвсякъде. Във втората част на настоящия материал ще ви разкажем как може да стане това.


От персоналния принтер към мобилния печат

© Мариян Славов, pcworld

Кратък наръчник за принтиране в движение

Да, принтирането на всичко отвсякъде вече съвсем не е фантастика. Всъщност то често е дори необходимост, ако ежедневно използвате смартфон, таблет или лаптоп, както правят повечето от нас не само на работа, но и у дома.

Има всевъзможни типични сценарии, които налагат мобилния печат. Например получавате в електронната си поща огромен и важен екселски файл, който трябва да разгледате спешно, като го разпечатате, но разполагате само със смартфон под ръка. Или получавате PowerPoint презентацията си, която трябва да разпечатате „в движение“ още преди да стигнете до бизнес срещата. На почивка сте със семейството, но няма откъде да отворите за отпечатване електронните бордови карти за самолета, освен от смартфона. Или просто искате да пуснете нещо важно на домашния си принтер в София, за да го прочете половинката, докато се намирате във Варна.

Какъвто и да е сценарият, всичко това (и много повече) става възможно благодарение на технологията на мобилния печат. Принтерите с безжична и/или уебвръзка могат да комуникират далеч извън пределите на дома или отдела в офиса. А доставчиците на решения за печат, които, разбира се, ще се радват да ни накарат да отпечатваме повече, осигуряват всевъзможни нови продукти, които използват е-mail или cloud базирани принт сървъри като магистрали за разпращане на задачите за печат. Редица от големите компании като Apple, Brother, Google, HP и др. вече имат и добре развити технологии за решаване на някои доскорошни проблеми на мобилния печат, като съвместимостта с по-стари принтери или откриването на подходящи места за отпечатване, докато сте на път.

 

 

Приложението iPrint на Epson позволява мобилно отпечатване на снимки или документи, съхраняването им в облачно хранилище и др

Да се подготвим за мобилен печат

Това откъде и как точно ще започнете в случая зависи от възможностите за мобилен печат, които търсите. При всички положения обаче има поне три важни стъпки, които трябва да направите.

1. Намерете си подходящия принтер и мобилно приложение. Принтерът и мобилното устройство трябва да си пасват. Разбира се, най-лесно е да разгърнете своя мобилен печат у дома или офиса, където имате безпроблемен достъп до принтер. Какво обаче да правите, когато трябва да изпратите задача до „непознат“ принтер? За щастие винаги можете да проверите онлайн списъка с характеристики на даден принтер и така да разберете дали той поддържа комуникации с наличното мобилно устройство за случая. Добра идея е също да проверите в iOS App Store или Google Play за мобилно приложение за печат. Най-добре е то да е създадено от производителя на принтера, който искате да ползвате (малко е вероятно да откриете такива програми в Windows Phone Store или Windows Store). А ако искате да откривате удобни за ползване принтери, докато пътувате в чужбина (например в копирни центрове или книжарници), за това също има подходящи приложения, като например PrinterFinder.

2. Отпечатвайте благоразумно. При мобилния печат сигурността е сериозен проблем. От една страна, сигурно ще искате да защитите дистанционно изпращаните задачи за печат от погледа на чужди очи, а от друга, самият свързан с Мрежата принтер също трябва да бъде защитен от достъпа на неоторизирани потребители (или дори хакери). В обичайния случай на ползване на безжичен печат обикновено сте наблизо до принтера, от който печатате. Но ако ползвате разположен на голямо разстояние принтер, добре е да имате решение, което дава защита с парола и задържа задачата, докато въведете ключа си в машината.

3. Приемете ограниченията. Често срещан проблем при мобилния печат е липсата на надеждна връзка и/или инсталиран драйвър. Въпреки че производителите на принтери имаха над три години да отработят драйвърния проблем, все още съществува вероятността задачата за печат да „увисне“ и да се наложи да я препращате наново. В повечето случаи обаче липсата на подходящ драйвър просто ще се отрази на външния вид на отпечатъка. Модерните решения за мобилен печат обикновено постигат сносни резултати при отпечатването на Microsoft Office файлове, снимки и PDF документи, но липсата на подходящ драйвър може да доведе до отпечатването на допълнителни страници, „отрязани“ материали, променени шрифтове или грешки при форматирането.

Да „мобилизираме“ принтера си

Както споменахме, най-лесното решение за мобилен печат е свързано с използването на принтера, който познавате най-добре – този в дома или офиса ви. Ако той има вградена W-Fi връзка, лесно можете да отпечатвате през мобилни устройства в непосредствена близост. Ако пък е свързан с Интернет, можете да използвате e-mail базирано приложение за дистанционно изпращане на задачите.

 

 

Ако ползвате iOS устройство, имате късмет - повечето големи производители на принтери като Brother, Canon, Dell, Epson, HP и Lexmark покриват добре мобилните iOS джаджи или чрез свои собствени приложения, или чрез гарантирана съвместимост на моделите с технологията Apple AirPrint. А AirPrint ви позволява да изпращате принт задачи от всяко iOS устройство към всички AirPrint съвместими принтери, които споделят безжичната ви мрежа. В този случай мобилното ви устройство би трябвало да открие безпроблемно съвместимия принтер и ще се свърже автоматично с него. В повечето случаи вероятно няма да можете да коригирате детайлите на задачата за печат, но въпреки това резултатът обикновено е доста приличен, даже отличен.

За Android устройствата също има доста голям набор от приложения, разработени от производителите на принтерна техника. В този случай могат да се ползват и предимствата на услугата Google Cloud Print, която работи с всякакви марки принтери, при това както от новите, така и с по-стари модели.

Засега Windows 8 устройствата все още нямат много софтуерни опции, с които да работят, а предложенията на практика се свеждат до две платформено незивисими решения, каквито са Google Cloud Print и HP ePrint. В този случай, подобно на сценария с Apple AirPrint, Surface таблетите би трябвало да работят с всеки съвместим принер, който открият в безжичната мрежа.

За да използвате стар принтер с Google Cloud Print, машината за печат трябва да е свързана с Windows, Mac или Linux PC система, която е включена и свързана с Интернет. Ако някъде в спецификациите на принтера видите словосъчетанието „Google Cloud Print Ready“, това означава, че машината може да се свързва директно с Интернет, без да изисква посредничеството на компютър. Мобилното устройство, което изпраща принт задачата пък, трябва да работи под управлението на Android или iOS и да използва браузър Chrome, а вие трябва да имате Gmail акаунт. В този случай ще имате опция Print за прикрепените файлове в Gmail или за файловете, качвани в онлайн хранилището Google Drive. Освен това ще можете да споделяте принтера си с приятели или колеги, които също отговарят на гореспоменатите условия. Не е зле за едно сравнително ново приложение.

 


От персоналния принтер към мобилния печат

© Мариян Славов, pcworld

 

Когато се свързвате с принтери посредством Google Cloud Print, имената им се появяват в диалоговия прозорец за печат на браузъра Chrome.

Как да откриваме принтери в движение?

Въпреки че носи обозначението на конкретна марка, решението HP ePrint e може би най-зрялото и универсално приложение за мобилен печат. То се предлага в две различни версии – за индивидуални и за корпоративни потребители, а ePrint Public Print Locations платформата ви дава възможност да отпечатвате във всеки център на международните куриерските фирми UPS и FedEx, също в много хотели, летища, обществени библиотеки и други организации по света. HP предлага ePrint приложението във варианти за iOS, Android и BlackBerry устройства с всички, от които можете да засичате принтерите и регистрирани в ePrint Public Print Location базата, както и да им изпращате задачи за печат в движение.

Широко разгърнати услуги като тези вече значително намаляват несигурността при нуждата от печат „в движение“, било то докато сте в непознат град в чужбина или още на летището. Все повече офиси, летища, хотели и библиотеки инсталират принтери, които са откриваеми през мобилните устройства, а офисите на FedEx приемат принт задачи и от Google Cloud Print, когато изберете опцията „Print to FedEx Office“ в диалоговия прозорец на Cloud Print.

Иначе принципът на работа е сравнително прост и можете да получите информация за него или от конкретното мобилно приложение, или от персонала на летищата, или в библиотеката. В повечето случаи, след като мобилното ви приложение открие подходящ принтер и му изпрати задачата за печат, ще получите код за достъп. Трябва да го въведете на принтера, когато стигнете до него, за да получите отпечатъка си. В повечето случаи ще ви се наложи да платите и някаква такса за печата.

В заключение

Можем да кажем, че мобилният печат е нещо много практично и удобно, което щеше да бъде и страхотно, ако имаше малко по-високо ниво на стандартизация на решенията. Сега такива имат кажи-речи всички производители на принтери, но всички опити за стандартизация все още са на много ранен етап на развитие. Независимо от това, само въпрос на време е да можем да отпечатваме през смартфоните си на всеки принтер, покрай който минем, без да се налага да инсталираме драйвъри, плъгини и пр. И всичко това вероятно ще стане реалност съвсем скоро.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.