Facebook атакува Android сегмента със специална софтуерна платформа и нов смартфон

Социалната мрежа представи официално софтуерния интерфейс Facebook Home за Android и смартфона HTC First

Слуховете за очаквана поява на Facebook смартфон, разработен съвместно с HTC, се оказаха повече или по-малко верни вчера, когато най-популярната социална мрежа направи следващата крачка в еволюцията си, представяйки специална програмна платформа за Android и смартфона HTC First .

 

По думите на Марк Цукерберг, платформата Facebook Home оставя приложенията на заден план, докато акцентира върху общуването между хората. Всъщност Facebook Home представлява софтуерен пакет, който донякъде променя по специфичен начин Аndroid интерфейса, но без да променя самата операционна система в дълбочина.

Facebook Home platform

Условно платформата Facebook Home може да бъде разделена на три части. Първата извежда на дисплея снимките от контакт листата във Facebook веднага след разблокирането на смартфона. Така потребителят веднага може да се присъедини към общуването. Втората функция изобразява новите съобщения от Facebook в горната част на вече отворено приложение и улеснява отговорите, а третата извежда на главния екран всички оповестявания – както за пропуснати повиквания, така и за коментари от социалната мрежа.

Както може да се види, от Facebook не са правили съществени изменения в Android. Това се потвърждава и от факта, че платформата Home се инсталира на всеки Android апарат без рутинг или други специални манипулации.

От 12 април нататък Facebook ще започне да разпространява Home пакета през Google Play с поддръжка за няколко смартфон модела: Samsung Galaxy SIII и Note II, а също HTC One X и One X+. Дали и кога ще има поддръжка и за други модели засега от Facebook не казват. Няма информация и за таблетната версия на софтуера, макар от социалната мрежа да признават, че се работи по такава.

Едновременно са анонса на платформата Home компанията Facebook представи и смартфона HTC First, на който въпросния софтуер е фабрично инсталиран върху Android 4.1.


Facebook атакува Android сегмента със специална софтуерна платформа и нов смартфон

© PCWorld България, pcworld

Апаратът HTC First е снабден с 4,3-инчов дисплей с резолюция 1280х720 точки, 2-ядрен процесор Snapdragon 400 с честота 1,4 GHz, 1 GB оперативна и 16 GB памет за съхранение, която, за съжаление, не може да бъде разширявана. Смартфонът е оборудван също с 5- Mpix камера с LED-светкавица и възможности за запис на видео с резолюция 1080р, както и с втора лицева камера с резолюция 1,6 мегапиксела. Безжичните опции в HTC First включват Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0 и NFC. Смартфонът може да работи в мрежи GSM, HSPA+ и LTE, а батерията му е с капацитет 2000 mAh.


Facebook атакува Android сегмента със специална софтуерна платформа и нов смартфон

© PCWorld България, pcworld

Засега Facebook смартфонът HTC First се предлага само в мрежата на американския оператор AT&T срещу $99 с 2-годишен договор. Според информацията в мрежата обаче, совбодната цена на апарата е $449. Засега няма информация дали, кога и къде евентуално ще го видим и в Европа. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.