Испански инженери подобриха значително точността на автомобилните навигационни системи

Испанците са успели да сведат точността на позициониране до 2 метра, като са използвали допълнителни датчици от тип акселерометър и жироскоп.

Въпреки недотам оптимистичните очаквания относно развитието на Европейската сателитна система за навигация Galileo, разработките в GPS сферата на Стария континент продължават и дори дават отлични резултати с големи обещания за близкото бъдеще. Учени от Мадридския кралски университет например са успели да подобрят значително точността автомобилните навигационни системи, като са свели отклонението при позициониране само до 2 метра. Това е сериозно подобрени, като се има предвид, че стандартните автомобилни GPS-и определя местоположението с точност до 15 м. и то при положение, че небето е чисто и няма пречки за спътниковия сигнал. В градска среда позиционирането на движещите се автомобили нерядко се оказва сериозен проблем (напр. заради многото високи сгради, които пречат на сигнала) или направо невъзможно (да речем, в тунели).

С новата разработка на испанците обаче всички тези обичайни навигационни проблеми могат да бъдат избегнати. В същото време новото предложение може лесно да бъде вграждано в днешните превозни средства и да се интегрира с останалото им оборудване, без да изисква някакви съществени промени в дизайна или производствените линии.

Това е така, защото и решението е сравнително просто. За да повишат точността, испанските инженери са се сетили да използват допълнителни мобилни датчици от тип акселерометър и жироскоп – в случая с разработения GPS прототип от ново поколение има по три броя от всеки вид. Въпросните сензори постоянно предават данни за скоростта и посоката на движение на автомобила, което, заедно с постъпващата спътникова информация, позволява колата да се следи доста точно дори при временно отсъствие на основния GPS сигнал. Така точността на позициониране на автомобила се подобрява средно с 50 до 90%, отбелязва BBC.

Другата добра новина е, че така подобрената автомобилна GPS система е практически готова за комерсиално внедряване, а следващият етап е приспособяването на разработката във вариант за смартфони. Там внедряването би трябвало да стане дори още по-лесно, тъй като фактически всеки съвременен смартфон има както GPS-приемник така и набор от датчици, включващ акселерометър, жироскоп, магнитометър, Wi-Fi модул и т.н. – все неща, които могат да се използват за подобряване на точността на позициониране. На практика, според испанските учени, трябва просто да се разработи подходящ софтуер, който да обедини всички тези компоненти в единна система. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.