Dell напуска пазара на смартфони и зарязва Android

Според мениджъра на Dell за потребителския бизнес успешното участие на смартфон пазара изисква твърде много инвестиции, а вместо върху Android компанията предпочита да се фокусира върху Windows.

Смартфоните с марка Dell не са от най-популярните в нашия край на света, но причината за това е, че компанията се конкурира с останалите в този мобилен сегмент най-вече на Китайския пазар. Скоро обаче Dell устройствата от този тип ще останат единствено под формата на музейни експонати, тъй като компанията е решила окончателно да напусне глобалния пазар на смартфони.

Dell smartphones

За това съобщава Forbes, като се позовава на шефа на Dell подразделението за потребителски продукти Джеф Кларк (Jeff Clarke – на снимката долу). В интервю по време на наскоро проведената конференция Dell World той е потвърдил решението на компанията, за което се чуваше и преди. "За да бъдеш действително успешен в тази сфера са нужни много инвестиции", аргументира мениджърът решението на компанията си. Решението все пак е странно, тъй като почти всички аналитици прогнозират огромен ръст в този сегмент. Според данните на агенцията MarketsandMarkets например през 2014 г. обемът на глобалния пазар на смартфони ще достигне около $150,3 млрд.- безспорно привлекателна перспектива за всички, от която обаче Dell се отказва.

Всъщност американската компания ще се откаже и от използването на Android в своите комерсиални продукти, разказва още Кларк. По думите на специалиста, Dell засега не вижда начини за успешно интегриране на тази платформа в своя бизнес. Така че вместо да се мъчи с операционната система на Google, компанията ще се фокусира върху предлагането на решения с Windows – включително Windows 8 и RT, на базата на които Dell вече има редица устройства. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.