Напролет Panasonic отново ще се оттегли от Европейския смартфон пазар

Само след година на завръщане сред смартфон състезателите в Европа японската компания Panasonic повтаря сценария от 2005-а.

Едва навлезли на Европейския пазар след обявеното гръмогласно завръщане от няколкогодишното прекъсване, смартфоните с марка Panаsonic отново ще изчезнат от магазините на Стария континент. Това предположи преди няколко дни агенция Reuters, а вчера информацията е получила и официално потвърждение от компанията, според редица онлайн източници. И въпреки, че първоначално се предполагаше, че това решение ще бъде взето в рамките на шест месеца, японският производител вече обявява, че ще прекрати продажбите на смартфони в Европа от март 2013 г.

От Panasonic информират, че решението за оттегляне от Европейския смартфон пазар е взето в рамките на последната фирмена програма за реструктуризация, която включва реорганизация на мобилния бизнес, съкращаване на заплатите на мениджърите, консолидация на производствени мощности и прекратяване на спонсорството за спортни отбори. Мотив за всички тези мерки са отчетените финансови резултати. На базата на тях счетоводителите на компанията прогнозират, че през 2012-2013 финансова година, която завършва през март 2013 г., Panasonic ще понесе чисти загуби в размер на 765 млрд. йени (около $9,6 млрд).

Припомняме, че за успешното си завръщане на Европейския смартфон пазар Panasonic възлагаше големи надежди на своя водоустойчив апарат Eluga, чиито продажби стартираха официално през април. Изглежда обаче марката се е сблъскала с по-голяма конкуренция от очакваното и, само след година на завръщане сред смартфон състезателите в Европа, ще трябва да повтори сценария от 2005-а. При това положение, у нас Eluga смартфоните изглежда ще бъдат истинска колекционерска рядкост, като се има предвид, че продажбите на модела тук трябваше да започнат тази есен, а сега не е ясно дали това ще се случи. На фона на всичко това не звучи като голяма утеха и фактът, че Panasonic все пак няма да престане да произвежда смартфони. Според представители на компанията обаче, телефоните на марката ще се предлагат главно в Япония. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.