Що е то NFC и с какво може да ни бъде полезно?По всичко личи, че така наречената Near Field Communications технология (или NFC) ще бъде следващата ярка звезда на небосклона на мобилните комуникации. Заявки за това се дават отдавна, но нещата сякаш се избистриха най-вече по време на отминалото в началото на годината Consumer Electronics Show. На него почти всеки нов модел на водещите компании в тази област гордо предлагаше поддръжка на тази технология. Нещо повече – дори чисто софтуерни корпорации, като Microsoft с техният нов Windows Phone 8, също акцентираха върху опциите за работа с NFC.

И докато всички говорят по темата, почти никой не си прави труда да отговори кратко, точно и ясно на два много важни за редовия потребител въпроса: „Що е то NFC и с какво може да ни бъде полезна тази технология?”.

Какво представлява?

Near Field Communications (както подсказва името й) е стандарт за обмен на информация между две поддържащи технологията устройства посредством използване на специфична радиочестота. До тук нищо ново, ще кажете – с какво е по-различна NFC от Bluetooth например? Да, на пръв поглед нещата изглеждат много подобни, но за разлика от други актуални напоследък стандарти за комуникация NFC работи само на ултракъси разстояния. Всъщност, за да се осъществи обмен, двете съвместими устройства трябва да са на не повече от 4 сантиметра едно от друго!Що е то NFC и с какво може да ни бъде полезно?

© Мариян Славов, pcworld


Виждам, че гледате озадачено и се чудите защо им е на производителите на мобилни устройства да предлагат подобна технология, след като съществуващите Wi-Fi и Bluetooth имат активен обхват от 20 и повече метра?

Всъщност при NFC скъсените разстояния са съзнателно търсени и са ярко доказателство, че понякога „по-малко е повече”.

„Комуникацията на близки разстояния” започна да навлиза масово в света на високите технологии още преди 5 или 6 години. Причината едва сега да се заговори по-сериозно за нея е свързана с факта, че през това време редица големи имена в индустрията, като Nokia, Philips и Sony, усилено работиха за усъвършенстването й и едва напоследък тя започна да се появява като важна част от мобилните и комуникационните устройства от последно поколение.

Важността на NFC се заключва най-общо в следното: тъй като по дефиниция работи в много ограничен обхват, тя е идеална за извършване на така наречените „защитени транзакции”. Иначе казано - парични разплащания и трансфери. Друг голям плюс на технологията (за разлика от Wi-Fi и Bluetooth) е, че при нея прехвърлянето на данни се извършва почти мигновено.

Ако тя се възприеме широко (за което на пръв поглед съществуват всички необходими предпоставки), един ден NFC може буквално да „изкара от употреба” масово използваните в момента дебитни и кредитни чип-карти, превръщайки мобилните ни телефони в своеобразни цифрови портфейли. За целта само ще трябва да допрете телефона си до специален NFC таг, поставен върху стоката, на касата в супермаркета или на колонката на бензиностанцията.

Друго възможно приложение на тази технология е в сферата на здравеопазването, където тя може да бъде използване за съхранение на личното медицинско досие на пациента и да бъде на разположение на лекаря отново с едно докосване на съответният NFC етикет.

Междувременно NFC вече се използва (при това масово) за почти незабавен трансфер на разнообразна информация между съвместими устройства – списъци с контакти, фотографии, видеофайлове и дори малки пакети от данни при игра в мултиплейър. 

С какво може да ни бъде полезна?

Да, в момента имплементирането на тази технология в България върви сравнително бавно. Което в никакъв случай не означава, че страната ни за пореден път е останала встрани от световните хай-тек тенденции – напротив!

Причината за сравнително ниските темпове за възприемане на този тип разплащания в момента, най-общо казано, е липсата на NFC екосистема.


В много страни по света обаче вече има множество работещи пилотни проекти за внедряване на Near Field комуникации в изключително широк спектър от области – от обществения транспорт до туризма и услугите.

Например през миналата година в един от най-модерните стокхолмски хотели „Кларион” стартира проект, благодарение на който добре познатите ни кей-карти (магнитни карти, използвани вместо ключове за стаите) бяха заменени от NFC телефони. Нещо повече – предлага се опция гостът да свали специално приложение в собствения си телефон (ако той има NFC поддръжка, разбира се), с което да съкрати сериозно процедурата по чекиране.

В Сан Франциско пък на подобен принцип скоро ще заработят всички 30 800 автомата за паркиране в града. Така, за да плати таксата си за престой, водачът ще може просто да „чукне” телефона си в съответния NFC етикет – бързо и лесно.

В Австрия пък NFC се използва за разплащания в националната железница и виенското метро. Подобен проект съществува и във Франкфурт, където потребителите могат да използват NFC за достъп и до допълнителна информация, като например промоции за различни отстъпки или списък от намиращи се в близост до дадена метроспирка ресторанти.

С интеграцията на NFC поддръжка като неделима част от Android 2.3 (Gingerbread) Google пък предложиха приложението Mobile Wallet („Мобилен портфейл”). С негова помощ потребителят получава достъп до специална система за разплащания, в която могат да бъдат съхранявани данни за кредитни карти, карти с промоции или т.нар. „gift cards”, които да се използват с всеки PayPass терминал (част от услугата PayPal, предлагаща вече NFC поддръжка).Засега това приложение работи само с Nexus S 4G телефони на щатския оператор Sprint, но плановете са през 2012 да стане масово на американския мобилен пазар.

Ситуацията у нас?

Както вече споменахме, и България не е подмината от надигащата се NFC вълна. Още през миналото лято „Принтек България“ – дружество, работещо в сферата на безкасовите разплащания, обяви плановете си за развитие на тази технология. По думите на представители на фирмата основно условие за масово възприемане на NFC е натрупването на критична маса потребители, запознати с този вид разплащания и склонни да ги използват – процес, който тече активно в момента.

Принципът е горе-долу същият, както при навлизането на дебитните и кредитните карти на националния пазар преди десетина години. Повечето потребители, оценили предимствата и комфорта на безналичните разплащания, катализираха търсене на подобен род услуги от страна на банки и търговци на дребно.

В същото време друг голям играч на този пазар – „Система за електронни плащания България” („СЕП България”), активно разработва своя собствена система за безконтактни (NFC) плащания, която вече е внедрена и се използва в повече от 10 търговски обекта на територията на страната. В момента услугата е активна за клиенти на VIVACOM и Globul, но СЕП преговарят и с третия телеком – Мтел, и е въпрос на време NFC поддръжката да стане масова.

Междувременно някои банки също възприемат новата технология – един от пионерите в тази област е „Първа инвестиционна банка”, която още от миналата зима предлага PayPass карти за безконтактни разплащания.

Сред другите български финансови институции, предлагащи подобна услуга, са "Алианц" и Пощенска банка.Що е то NFC и с какво може да ни бъде полезно?

© Мариян Славов, pcworld


Мога ли да я имам и кога?

Ако възнамерявате да се сдобиете с нов мобилен телефон през тази година (или да замените стария), то почти сигурно той ще разполага с предварително инсталиран NFC чип (за повече информация по този въпрос вижте карето). Нещо повече – новите версии на всички водещи мобилни операционни системи, като Symbian Belle на Nokia, Windows Phone 8 на Microsoft и, разбира се, Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) на Google, ще предлагат нативна поддръжка за технологията.


Що е то NFC и с какво може да ни бъде полезно?

© Мариян Славов, pcworld


Дори и да разполагате с по-стар модел апарат обаче, това не означава, че ще останете отрязани от NFC света! Ако смените SIM или мемори картата си с нов, NFC поддържащ модел, ще можете спокойно да се възползвате от възможностите на тази технология.

Въпреки многобройните си несъмнени предимства NFC все още има и доста слабости. Една от най-сериозните например е свързана с наличието на повече от един цифров портфейл, активен в едно и също мобилно устройство. Тъй като това би „объркало” вашия телефон и той няма да може да прецени от кой точно да извършва разплащанията, GSMA асоциацията въведе ново ограничение за всеки NFC поддържащ апарат, по силата на което той може да оперира само с един цифров портфейл за разплащания. Освен това използваните NFC SIM карти следва да бъдат издавани при строги изисквания за контрол и сигурност, за които да следят съответните мобилни оператори.

Друг недостатък на технологията е свързан с вариациите на стандарта. Заради разлики в реализацията на поддръжката устройствата на някои производители не са съвместими едно с друго – така например в момента не можете да извършвате NFC обмен между апарати с марките Nokiа и BlackBerry.

Това, разбира се, са неща, които ще бъдат изчистени с масовото навлизане на технологията, и скоро NFC стандартът ще е също толкова универсален, колкото са Bluetooth и Wi-Fi в момента.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.