Bluetooth технологията ще бъде интегрирана с GPS

Скоро устройствата с поддръжка на стандарта Bluetooth 2.0 или по-нови негови версии ще получат възможност да предават получените от вградения GPS модул данни и на други Bluetooth-съвместими устройства – при това само с актуализация на фърмуера.

От стандартизиращата организация Bluetooth Special Interest Group предлагат усъвършенстване на технологията за безжична комуникация Bluetooth чрез възможности за интеграция с GPS устройствата и услугите за позициониране.

Казано иначе, скоро устройствата с поддръжка на стандарта Bluetooth 2.0 или по-нови негови версии ще получат възможност да използват GNSS (Global Navigation Satellite System) профил, с помощта на който получените от вградения GPS модул данни ще могат да се предават и на други Bluetooth-съвместими устройства. Така например смартфоните, които имат GPS модул и такава Bluetooth поддръжка, ще могат да предават данните на други устройства с поддръжка на безжичния стандарт (напр. камери, таблети и т.н.), без да се налага да се правят каквито и да било промени в управляващия софтуер.

Bluetooth logo

От организацията отбелязват, че в момента също има решения за подобен пренос на данни от GPS модулите, но те изискват използването на специални приложения, които трябва да са инсталирани и на двете устройства или специален приемник със съответното програмно оборудване на приемащата страна.

Според официалната информация, внедряването на новата функционалност в сегашните мобилни устройства с Bluetooth поддръжка няма да изисква потребителска намеса, като ще може да се прави от производителите само с автоматична актуализация на фърмуера. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.