Необузданият дракон

 

Запознайте се с новата генерация мобилни процесори Snapdragon на Qualcomm


Драгомир Дончев

AMD и Intel – две имена, които светът на високите технологии познава добре. Днес, когато стане дума за микропроцесори, обикновено всеки от нас се сеща първо за тях, но това далеч не означава, че тези две компании владеят еднолично необятната вселена на персоналните цифрови устройства.

В сърцето на всеки PlayStation 3 например се крие мощен осемядрен чип, разработен от IBM (прословутият Cell). Всеки от стотиците милиони Apple продукти пък (iPhone/iPad) е екипиран с чип собствена разработка, чиято архитектура обаче е базирана на комплекс инструкции, създадени от ARM Holdings.

Всичко това е добре известно - за Cell, Apple A4/A5 или ARM Cortex ще намерите стотици публикации както в печатните медии, така и онлайн. Но в необятния микрокосмос на мобилните технологии съществува още един непризнат (и некоронован крал). Дракон, ако трябва да сме по-точни. Гордо наречен „система върху чип”, той е дело на американската компания Qualcomm и днес е един от най-разпространените (и сравнително малко познати) мобилни микропроцесори в света.

Опитомителите на дракони

Основана през лятото на 1985 г. от група учени и визионери от Масачузетския технологичен институт (MIT), Qualcomm Incorporated получава името си от идеята, обединила основателите й: да създадат компания, предлагаща „качествени комуникации” (“Quality Communications”).

В началото Qualcomm на практика не произвеждат крайни продукти, а предоставят услуги, свързани с проучвания и разработки в сферата на безжичните телекомуникации. Въпреки това една от първите и най-главни цели на новосформирания екип е именно създаването на комерсиален продукт. Резултатът е OmniTRACS – CDMA (Code division multiple access) базирана клетъчна базова станция, която от 1988 г. се превръща в една от най-големите сателитни комерсиални мобилни системи в транспортната индустрия към днешна дата.Необузданият дракон

© Мариян Славов, pcworld


Днес продуктовият портфейл на корпорацията е изключително пъстър, а срещу името на Qualcomm са записани повече от 195 лиценза за различни технологии. Ролята на компанията за разработката и налагането на стандарта за мобилна комуникация 3G също е ключова.

Що се отнася до героя на днешното ни повествование – той е един от многото членове на голямото Qualcomm семейство, но определено е сред най-важните.

Първата генерация Snapdragon чипове (фамилията е кръстена на растението, което у нас е известно като „Кученце”, а намекът за дракон е поради особената форма на цветчетата му, наподобяващи драконова муцуна) се появява през 2008-а. Това са моделите QSD8650 и QSD8250 (по-известни с кодовото си наименование Snapdragon S1).

Те се радват на огромен успех, първо, поради универсалната си, гъвкава природа (комбинираща процесор, клетъчен модем и GPS модул върху един чип), второ, заради отличната си мултимедийна производителност (теоретично значително по-висока от тази на оригиналния ARM Cortex-A8, с който S1 споделя доста общи черти) и, трето, заради изключителната си икономичност и ниска консумация на енергия.

Един от най-големите плюсове на цялата Snapdragon генерация е фактът, че всеки един чип предлага хардуерна поддръжка на HD видеодекодиране (720 p или 1080 p в зависимост от модела). Заслугата за това е интегрираното графично изчислително ядро (GPU) Adreno, което, макар че е вътрешнофирмена разработка, почива върху дизайн, дело на друга голяма микропроцесорна компания – AMD. Това е така, понеже през 2009 г. Qualcomm изкупиха поделението на AMD, занимаващо се с мобилни разработки, и вследствие на това част от активите му дадоха живот на ядрото Adreno.Необузданият дракон

© Мариян Славов, pcworld


Невъзпетият герой

Днес Snapdragon чипове ще намерите в милиони различни мобилни и комуникационни устройства от световноизвестни утвърдени марки, като Sony Ericsson, Asus, HTC, Samsung, LG, Sharp. Snapdragon e добре познато име в света на Android, а и на Windows Phone 7. В това отношение спокойно може да се твърди, че именно Qualcomm са основният съперник на Apple в борбата за това, кой ще отхапе по-голям дял от пазара на мобилни устройства.

Причините за успеха на Snapdragon са много и разнообразни. Ако днес вашият таблет или смартфон ви позволява да правите толкова много неща – да сърфирате светкавично бързо в уеб, да се наслаждавате на гладко възпроизвеждане на HD видеосъдържание и да играете мобилни игри със зашеметяваща 3D графика, то основната заслуга за това е на неговото мощно Snapdragon сърце.

Основната сила на S1, S2 и особено на супербързия двуядрен S3 процесор се крие в така наречения асинхронен метод за обработка на информацията. Иначе казано – всяко от ядрата (модулите) на Snapdragon работят независимо едно от друго. Всяко се занимава с индивидуални задачи – функция, известна като „concurrency” (едновременност или паралелизъм). От особено значение тук е разделението на централен (CPU) и графичен (GPU) процесори – така, докато единият обработва основната логика на стартираното приложение, другият се занимава само и единствено с графичните данни. Благодарение на това вие можете да гледате 3D/HD видео в YouTube, докато същевременно сърфирате в любимата си социална мрежа, ъпдейтвайки вашия Facebook или Twitter статус без проблем и забавяне.

Всеки от различните генерации Snapdragon чипове е екипиран с различно Adreno GPU ядро. Те се различават по цифровия си индекс – 130, 200, 205, 220, а всяко следващо поколение е значително по-бързо от предшествениците си – така например моделът 220 е около пет пъти по-бърз от версия 200. Освен това всяко Adreno ядро включва функции за хардуерно ускоряване на скаларна векторна графика, Adobe Flash и 2D/3D видео. Графичният процесорен модул на Snapdragon поддържа и някои от най-масово разпространените API (софтуер за програмно осигуряване), като Open GL ES 1.1 и 2.0, OpenVG 1.1, DirectDraw и Direct3D. Така че няма защо да се учудвате, ако видите добре познати гейм заглавия, като Galaga, Assassin’s Creed и The Ball (използваща Unreal 3.0 енджин), да вървят отлично и с впечатляваща визия върху базиран на Snapdragon таблет или дори смартфон.Необузданият дракон

© Мариян Славов, pcworld


Бъдещето на мобилния дракон

И докато в момента масовите Snapdragon чипове предлагат тактови честоти от 1 до 1.5 GHz и максимум 2 ядра, бъдещето на впечатляващата Qualcomm фамилия мобилни процесори е повече от интересно. Новият S4 модел, който ще се предлага масово през следващата година, ще е първият чип от семейството, произвеждан по 28-нанометрова технология (за разлика от досега използваните 65 и 45 нанометра). Това означава още по-висока тактова честота (а оттам и бързодействие) в съчетание с още по-ниска консумация на енергия – характеристика от критично значение за света на мобилните устройства.

S4 ще предложи поддръжка не само на 3G, но и на 4G комуникации плюс още по-гъвкави възможности за свързване - Bluetooth 4.0, GPS (с опция за съвместно използване както на GPS, така и на GLONASS мрежата) и, разбира се, Wi-Fi a, b, g и n. Тактовите честоти на новия Snapdragon (с кодово име Krait) ще достигнат до 2.5 GHz (от 1.5 до 2 пъти по-високи от тези на настоящата генерация), а върховият модел от новото S поколение ще разполага с цели четири ядра.

Иначе казано – през 2012 г. всеки от нас ще може да носи в джоба си изчислителна мощ, за която притежателите на персонални компютри преди 10 години можеха само да мечтаят.

Запознайте се със семейството – кой Snapdragon e най-подходящ за вас?


Snapdragon S1

Кратка характеристика: Тактова честота 1 GHz (едноядрен) и графика Adreno 200. Ще го откриете в смартфони, хандхелд конзоли, дори телевизори от масовия клас. Отличен за мобилни разговори, видеовъзпроизвеждане и по-скромни откъм изисквания мобилни игри.

Поддържан от: Google Nexus One, Sony Ericsson X10, HTC Desire и HD7.Необузданият дракон

© Мариян Славов, pcworld


Snapdragon S2

Кратка характеристика: Тактова честота до 1.4 GHz (едноядрен) и графика Adreno 205. Ще го откриете в смартфони, таблети, хандхелд конзоли, телевизори от среден клас. Светкавично бърз при уебсърфиране и способен да осигури гладко HD видеовъзпроизвеждане.

Поддържан от: HTC Desire HD, HTC Flyer, Sony Ericsson Xperia Play, BlackBerry Bold 9900, Sony Ericsson Xperia Arc.Необузданият дракон

© Мариян Славов, pcworld


Snapdragon S3

Кратка характеристика: Тактова честота до 1.5 GHz (две ядра) и графика Adreno 220. Най-доброто (за момента) от Snapdragon фамилията. Ще го откриете в смартфони, таблети, хандхелд конзоли, телевизори от най-висок клас. Справя се без проблем с 3D игри и видеосъдържание.

Поддържан от: HTC Sensation, HTC Evo 3D.Необузданият дракон

© Мариян Славов, pcworld

.


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.