Запознайте се с iPhone 4S

На 4-ти октомври в Купертино, Калифорния, Apple официално вдигнаха завесата от следващото поколение iPhone и разкриха iPhone 4S. Единствено iPhone 4S. Без по-малък и евтин iPhone, без нов iPod Touch, без iPhone 5. iPhone 4S дори изглежда като iPhone 4, но това, което може да развълнува мнозина се крие под капака на новото устройство...Дизайн

За да приключим темата за външния вид на новият iPhone, нека подчертаем, че очевидно всички изтекли концепции, калъфи и прочее, които говореха за различен дизайн от този на iPhone 4 се оказаха пълна измама. iPhone 4S изглежда по абсолютно същия начин както предшественика си и дори е направен от същите материали - закалено стъкло и алуминии.

 


CPU и графика

iPhone 4S ще помещава двуядрения процесор на iPad 2 - A5, който включва и двуядрена графика. Последното ще позволява много по-бързо и детайлно 3D. Според Apple, тази хардуерна комбинация, прави iPhone 4S седем пъти по-бърз от iPhone 4 когато става въпрос за игри, но и два пъти по-бърз когато става въпрос за изпълнението на нормалните задачи.

 

Интернет скорост

Новият iPhone 4S ще се възползва от преимуществото на HSPA+ мрежите. Това означава, че телефона ви ще може да сваля съдържание от Интернет значително по-бързо. Преди ставаше въпрос за скорост 7.2 Mbps, но сега става въпрос за двойно повече, т.е. 14.4Mbps. Достигането на тази скорост обаче, ще зависи от телекомуникационната компания.

 

Нова камера

Един от слуховете, който се оказа на 100 процента верен е, че iPhone 4S ще включва 8-мегапикселова камера, като CMOS сензора е задно осветяван. Apple твърдят, че ще получим 73 процента повече светлина, спрямо сензора на iPhone 4. Последния не беше никак за подценяване и ще е много интересно да видим новата камера в действие. В допълнение, Ябълката е ремоделирала системата от лещи, добавяйки общо пет елемента.  

 


Запознайте се с iPhone 4S

© Владо Георгиев, pcworld


1080p видео

С новият сензор и новата система от лещи, изглежда няма нищо по-нормално от това iPhone 4S да снима видео в 1080p резолюция. Като екстра ще получим стабилизатор на картината и намаляване на шума при по-ниско осветени пространства.

 

Живот на батерията

Apple твърдят, че новият процесор не засяга живота на батерията в негативен аспект. В 3G мрежа ще можем да разговаряме до 8 часа без прекъсване, докато в 2G мрежа времето се качва на 14 часа. Ако става въпрос за 3G браузване, батерията ще се изтощи за 6 часа, но ако се браузва с Wi-Fi вече говорим за 9 часа. Възпроизвеждането на видео изглежда е най-оптимизираната част, тъй като в такъв режим батерията ще издържа цели 10 часа, докато при слушане на музика ще имаме 40 часа.


Нова антена

Един от сериозните хардуерни проблеми на iPhone 4 беше антената и загубата на сигнал, която причиняваше. Apple твърдят, че са решили проблема, добавяйки още една антена, като устройството ще превключва автоматично между двете, за да предостави възможно най-добрия сигнал.

 

Капацитет

Новият iPhone идва с капацитет от 16, 32 и 64GB.


Siri, интелигентният асистент

Може би най-голямата новина свързана с представянето на iPhone 4S е интелигентният асистент Siri, който ще е ексклузивен за този модел (и вероятно за iPad 2). Причината е необходимостта от значително по-бързия процесор A5.

Siri е изкуствен интелект, който може да звъни вместо вас на хора, да пуска музика, да получава и изпраща текстови съобщения и и-мейли, да ги чете с естествен човешки глас, да устройва срещи, да ви напомня за различни неща... Можете също така, да диктувате команди на всяко друго приложение, благодарение на Siri.

Но ключовото в Siri, според Apple, е че не става въпрос за поредния инструмент за гласово разпознаване, а за ИИ, което разбира какво му казвате и следва комплексни команди. Това означава, че спокойно можете да водите разговор със Siri. На показаните демонстрации, умника съвсем реално интерпретира човешката реч, т.е. не е необходимо да говорите с него използвайки специални команди и фрази - можете да се обръщате към него, както към реален човек. Затова, наместо да кажете "Покажи ми времето за днес", можете да се изразите така: "Ще трябва ли да си взема чадър за днес?" и Siri ще ви отвърне с нещо от рода на: "Да, изглежда ще вали!". Нещо повече, Siri разбира къде се намирате и може да ви напомня да свършите определена работа, например преди да излезете сте му казали "Хей, напомни ми да купя хляб" и когато минете в близост до бакалия, ще ви сигнализира.Запознайте се с iPhone 4S

© Владо Георгиев, pcworld


Но има и още. Siri свободно разполага с цялата база данни на Wikipedia и Wolfram Alpha, за да дава интелигентни отговори на по-комплексните въпроси. Дори можете да го питате за значението на определени думи или ако търсите синоними, акроними и прочее - Siri ще ги намери и произнесе гладко и ясно.

Изключително интересно ще е да видим нещо като Siri в ръцете на разработчиците, но поне на този етап Apple не са потвърдили, че ще бъде достъпно.

В началото, Siri ще се води със статус "бета" и ще поддържа английски, френски и немски, но с времето Apple обещават, че ще добавят различни нововъведения, включително и нови езици.


Премиерна дата?

iPhone 4S ще е достъпен за предварителни поръчки от 7-ми октомври, а доставянето му ще стартира на 14-ти октомври в САЩ, Англия, Канада, Австралия, Франция, Германия и Япония. Други 22 държави ще получат новото устройство на 28-ми октомври, а до края на годината ще е достъпно в общо 70 страни, сред които вероятно ще е и България.

За разлика от предшественика си, още с премиерата си, iPhone 4S ще се предлага в два цвята - черен и бял.Запознайте се с iPhone 4S

© Владо Георгиев, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.