LG Optimus 3D открива триизмерната епоха при смартфоните

Първият 3D смартфон беше обявен официално на Световния мобилен конгрес в Барселона. На пазара се очаква към началото на второто тримесечие, като първо ще бъде представен в Европа.

Както се очакваше, по време на конференцията Mobile World Congress 2011, открита вчера в Барселона, Испания, южнокорейският производител LG Electronics представи редица продукти с 3D поддръжка. Но докато при новия NVIDIA Tegra 2 базиран таблет на компанията, LG Optimus Pad, става въпрос само за 3D камера и дисплей, възпроизвеждащ триизмерна картина, гледаема без специални очила, то в много отношения новият смартфон LG Optimus 3D представлява по-интересно устройство, базирано на . SoC-системата TI OMAP 4 с работна честота 1 GHz и вграден графичен акселератор PowerVR SGX540.На първо място, LG Optimus 3D въвежда новаторска архитектура, наречена „tri-dual" и включваща "dual-core" изчисления, dual-channel "комуникация" и "dual-memory". Според компанията, благодарение на тази конфигурация потребителите могат да се възползват от значително подобрена функционалност и много по-кратко време за реакция в сравние със смартфоните с двуядрени процесори от 1GHz. За разлика от single-channel, single-memory dual-core смартфоните, Optimus 3D се представя значително по-добре благодарение на едновременния трансфер на данни между dual-core процесора и паметта, твърдят от LG. С всичко това в ръка, потребителите могат да сърфират в Интернет, да извършват няколко задачи с няколко програми едновременно, да играят игри с динамични изображения и по-продължително да се наслаждават на високо  качество при гледане на филми.


LG Optimus 3D открива триизмерната епоха при смартфоните

© PCWorld България, pcworld


Разбира се, както е заявено и в самото наименование, LG Optimus 3D изпъква и с възможността за запис, възпроизвеждане и споделяне на 3D съдържание. За заснемането се грижи 5-мегапикселовата камера с двойна леща, а възпроизвеждането е поверено на 4,3-инчовия WVGA дисплей на смартфона, който пресъздава достоверно триизмерните образи, без да са нужни специални очила. Според официалната информация, екранът гарантира ясни и стабилни изображения без трептене като позволява на потребителите да гледат 2D (с резолюция до 1080p) и 3D (до 720p) мултимедийно съдържание.LG Optimus 3D открива триизмерната епоха при смартфоните

© PCWorld България, pcworld


Заснетото 3D съдържание може да се споделя лесно чрез 1.4 HDMI свързаността с 3D телевизори и монитори, а устройството е съвместимо и с DLNA Certified продукти. Освен това потребителите могат лесно да ъплоудват, излъчват и споделят 3D съдържание и да споделят помежду си творбите си в специално създадения за целта 3D канал в YouTube (youtube.com/3D).

Друга интересна особеност на LG Optimus 3D е наличието на сериозен набор от вградени видео кодеци, които според производителя са 4 пъти повече от тези на конкурентните продукти. Това осначава, че по отношение на мултимедийните възможности апаратът може да се конкурира успешно и с топ смартфона на Samsung, който е известен с "всеядността" си по отношение на видео съдържанието.LG Optimus 3D ще излезе на световния пазар от началото на второто тримесечие, като първо ще бъде представен в Европа, информират още от производителя. Първоначално телефонът ще бъде пуснат с Android 2.2 (Froyo), а в последствие ще бъде предоставена възможност за ъпгрейд до Android 2.3 (Gingerbread). Графикът за ъпгрейда ще бъде своевременно обявен на локалните пазари.


В заключение, ето и кратко резюме на основните спецификации на смартфона LG Optimus 3D:

- 1GHz Dual-Core Dual-Channel процесор (Texas Instruments OMAP4)

- 4,3-инчов 3D WVGA дисплей

- 8GB памет и 4GB LP DDR2

- 1,500 mAh батерия

- 5-мегапикселова камера с двойна леща

- 2D: 1080p MPEG-4/H.264 запис и възпроизвеждане

- 3D: 720p H.264 SEI запис и възпроизвеждане

- HSPA+, DLNA/HDMI 1.4 връзка

Поддържани видеоформати: H.264, H.263, DivX, MKV, WMV-9, ASF, AVI, 3GP, MP4 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.