Накъде отиват смартфоните

Съвременният телефон отдавна не е само средство за гласово общуване. Независимо, че това е банално твърдение, то отразява действителността. Гласът престана да е основна функция на тези апарати. Нещо повече, типичен модел на използване става тандемът от две устройства - обикновен телефон за гласово общуване с добра автономност и смартфон с огромен дисплей за всичко останало. Функционалността на подобен hi-end апарат ще разгледаме като вземем за пример HTC Desire HD.
 
Социални мрежи
Независимо дали обичате или мразите социалните мрежи, те стават все по-популярни. Още повече, че те все по-активно поддържат и специални свои версии за мобилни телефони, създават програми-клиенти, договарят се с различни оператори за намаляване на таксите за Интернет достъп и т.н. Последното мероприятие на Facebook, която е законодател в този бизнес, не случайно се нарича facebook-mobile.
Не по-зле правят това и производителите на смартфони. Независимо, че за Twitter вече има десетки ако не и стотици разнообразни клиенти, всяка компания, която произвежда умни телефони се опитва да улесни потребителя или с някое предварително инсталирано приложение, или с нещо свое. Нещо повече, поддръжката на социални мрежи вече се внедрява на ниво операционна система. Днес контакти с Facebook могат да синхронизират и Android, и Windows Phone 7, което е много удобно. Контактната информация се обединява, ъпдейтват се картинките на профилите, директно в адресната книга мога да се видят последните обновления на статуса на Facebook.
Защо изобщо са нужни приложенията? Често те осигуряват пълната функционалност на сайта, за разлика от мобилната версия, която е ограничена само със статусите/съобщенията. А пълноценният Twitter клиент позволява да се качват снимки, да се редактира профилът, да се разглеждат диалозите на другите потребители и т.н. До неотдавна уеб интерфейсът на Twitter изглеждаше доста по-беден от добрата мобилна версия.

Допълнена реалност
Още една набираща обороти технология не просто дойде в смартфоните, а на практика именно за тях беше създадена. Нейната същност се състои в това, да предостави на човека повече информация, отколкото той може да види със собствените си очи. По какъв начин? Естествено, през обектива на вградената в телефона камера. В същото време умна програма услужливо нанася на изображението маркери на реални обекти, описания, отзиви на потребителите, ще ви насочи към най-близката банка или ще предостави линк към Уикипедия, където да научите подробности за това, което гледате.
Twitter също може да бъде наложен на картата, ако потребителите добавят към своите съобщения геотагове (което позволяват повечето мобилни клиенти).
За използване на технологията е нужен смартфон с камера, GPS и цифров компас, както и специално приложение.
Ако имате  iPhone или Android устройство опитайте, може би ще научите за града си доста интересни неща. Вероятно не са далеч и мащабни рекламни кампании с използване на допълнена реалност, в това число и в смартфоните.


Видео
Практически всеки топ, а много смартфони и от средния клас мога да възпроизвеждат видео. Впрочем, те и преди правеха това, но се налагаше да се търсят клипове от определен формат или самостоятелно да се конвертират. Но тези устройства вече могат да възпроизвеждат и неконвертирано видео, например  привичните .avi с DivX/Xvid кодеци, а някои апарати дори се справят с .mkv. Защо се прави всичко това е ясно - в градския транспорт хората прекарват много време, защо през това време да не хвърлят око на някой сериал. Именно те са най-добре приспособени за мобилните устройства - и не са много дължи, и художествената им стойност не е кой знае каква. Много устройства освен това могат да служат и като преносими мултимедийни центрове, тъй като умеят да извеждат изображение на телевизор по HDMI кабел.

Геолокационни услуги
Още едно интересно направление - геолокацията. Наличието на GPS във всеки смартфон позволява да се създават нови услуги, базирани на местоположението на потребителя и неговата социална активност.

Снимки

Всеки смартфон с GPS може да добавя към направените снимки геотагове. След това ако ги качите в Picasa, Flickr или някой друг популярен фотохостинг, снимките могат да се асоциират с карта и да проследите своето пътешествие.

Геосоциални мрежи

Като гъби след дъжд никнат социалните мрежи, в които се използва привързване към местоположението на потребителя. Най-известните от тях са Foursquare и Gowalla. Двете услуги работят на един принцип - след регистрация трябва да си инсталирате клиент в телефона и след това където и да отидете, да оставяте маркери за магазини, ресторанти и т.н. При голяма активност на потребителите, за всеки обект може да се намери отзив.

Карти и навигация

Може да възразите, че това не е направление - карти и навигация съществуват откакто в телефоните има GPS чипове. Да, но сегашната тенденция е навигацията да става безплатна. Google Navigation, Ovi Maps все по-често се срещат в смартфоните.

Услуги за отдалечен достъп до устройствата
Облачните услуги, в това число и тези за отдалечен достъп и управление на устройства, не дават мира на производители и разработчици. Към момента най-удобното и функционално решение за интеграция на смартфон и компютър предлага компанията НТС. HTCSense.com предоставя на собственика на смартфона възможност да го намери на карта, отдалечено да го блокира или да изтрие данни, да изпрати на него съобщение. Ако сте си забравили телефона вкъщи, можете да пренасочите всички входящи повиквания и SMS към друг номер, да разгледате адресната книга и т.н.
Ако не можете да си намерите телефона, обикновено звъните на него от друг апарат. А ако звукът е изключен? За такива случаи е предвидена възможност чрез уеб интерфейс устройството да се застави да звъни, даже ако звукът е изключен.

Изводи
Смартфоните стремително се превръщат в навигатори,  устройства за достъп до Интернет и средства за активен социален живот.  За фото, видео и музика май не се налага да говорим - това вече го правят и евтините апарати. Но радващ е фактът, че функциите, преди достъпни само в скъпите модели, поевтиняват и се появяват в моделите от среден клас. Естествено, за да получите максималната функционалност, ще трябва да си бръкнете в джоба.
Какво следва? Преди всичко масово използване на мобилния Интернет. Мобилният трафик стремително расте и след 3-5 години ще надвиши обема на стационарния. Все повече потребители влизат в Мрежата през телефона си и операторите предлагат все по-привлекателни условия за това. Браузърните войни започват и на смартфоните, всевъзможните приложения искат все повече права за достъп до Интернет, а нарастващата функционалност все повече... ще се отразява на заряда на батериите.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.