Google Phone може сериозно да повлияе на мобилната индустрия

Темата за мобилен телефон от Google все по-често се повдига в Интернет. Което означава, че е реално догодина такова устройство да бъде представено. Този пък обаче масло в огъня наливат не медиите или анализаторите, а самата компания, която наскоро купи Gizmo5. Това е малък екип, разработил технология, позволяваща да се съедини услугата Google Voice с различните VoIP мрежи, например Skype. По този начин Google може да предложи пълен спектър от мобилни услуги, включително гласова връзка между Google Phone и всеки друг компютър и телефон, независимо дали това са мобилни или стационарни телефони, във всяка точка на света и то безплатно.Тоест, проектът Google Phone няма да е просто комуникатор, но ще е и сериозен удар по мобилната индустрия и VoIP комуникациите. Макар, че в този случай хардуерната и софтуерната съставна също да са важни. Съгласно данни на Times Online, устройството ще е едно от най-мощните портативни устройства на пазара. То ще притежава голям сензорен дисплей и процесор два пъти по-мощен от този на iPhone 3GS. Вероятно Google Phone първи ще предложи най-новата версия на Android, известна с названието Flan. Според анализатора от Northeast Securities Ашок Кумар, производител на крайния продукт ще е тайванската компания HTC, а процесорът на комуникатора ще е от Qualcomm.

Използването на услугата Google Voice в рамките на Google Phone ще осигури на потребителите възможност за безплатни разговори и видеовръзка в рамките на една държава, а международната свързаност в този случай ще е много по-евтина, отколкото при използване на традиционните мрежи. Освен това, благодарение на съвременни технологии за разпознаване на реч, разработката на Google ще може да конвертира гласовите съобщения в електронни писма и текстовите съобщения ще могат да се изпращат безплатно. „В мобилната индустрия все още не е имало такава ситуация, когато един производител контролира абсолютно всичко, като се започне от операционните системи и се стигне до услугите“, - казва Кумар.

Независимо от розовите планове и невероятните перспективи, Google трябва да реши и сериозни проблеми. Например, как да осигури взаимодействие на своя телефон с мобилните мрежи – използването само на Wi-Fi сериозно ограничава функционалността на Google Phone. В същото време, мобилните оператори едва ли ще бъдат във възторг от идеята да загубят пари от гласовата връзка или от SMS съобщенията, като се превърнат само в канал за пренос на данните на Google и нейните услуги. Вероятно затова Интернет гигантът все още не коментира ситуацията със своя бъдещ телефон.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.