Instagram ще се опита да направи още една крачка напред в борбата с дезинформацията - приложението вече използва автоматични алгоритми, които маркират някои от фалшивите постове. Instagram ще разшири своята програма за проверка на фактите в световен мащаб и част от този ход е маркирането на всеки известен фалшив материал от Facebook, който е споделен и в дъщерната мрежа.

Потребителите ще видят подобен процес и при обратния случай - ако фалшиви материали са споделени от Instagram към Facebook. Ако попаднете на някой от тези постове, ще видите етикет "фалшива информация", оповестяващ, че има проблем (очевидно). Социалната мрежа ще премахва потребители от страниците си, ако получат подобни флагове повече от веднъж.

Това автоматично маркиране трябва да помогне да бъдат прекратени някои от най-агресивните и нагли начини да се разпространява фалшива информация. По-изобретателните обаче ще намерят начин да заобиколят подобни филтри, които също така няма да спрат фалшивите политически реклами (защото носят пари в компанията). Въпреки това, внедряването на подобни алгоритми е стъпка в правилната посока.