Китай забрани ползването на щатски технологии в правителствени институции

Беше само въпрос на време Китай да отговори на забраните на САЩ и войната, която се разрази между Тръмп и Huawei. Колегите от Financial Times съобщават, че има заповед от най-високо ниво, всички държавни институции и публични организации да се отърват от чуждестранни (разбирайте американски) технологии. Според информацията Китай започва процес, чрез който до 2022-а година трябва да премине изцяло на местен софтуер и хардуер.

Това съвсем не е първият случай, при който Китай обявява щатските технологии за персона нон грата в страната. Този път обаче ходът е доста по-сериозен и мащабен, с цел огтовор на глобалната политика към Китай през последните месеци. Други големи играчи, като Русия например, също се борят да наложат собствени технологии и да се отърват от външно влияние - макар че причините са спорни и не непременно чисто икономически. Налагането на софтуер и хардуер, разработен локално, ще даде много по-голяма възможност на правителството да контролира и следи гражданите.

Китай не прави изключение от тези не особено демократични мерки - през 2017-а година в страната беше приет закон за интернет сигурността, който филтрира и ограничи достъпна на местните до много световни интернет ресурси и даде на правителството още инструменти за контрол.

Този ход на властите в Китай обаче със сигурност ще се отрази негативно на много щатски компании, за които Изтокът е огромен пазар - Dell, HP, Apple и Microsoft вече търпят загуби от изострените отношения между САЩ и Китай.

още по темата

Китай ограничава времето за игра на непълнолетните геймъри

Освен това лимит ще има и при сумите, които те могат да зареждат в акаунтите си в рамките на един месец
08.11.2019 / 02:26

Apple страда от търговската война между САЩ и Китай

Компанията се срива в класацията на топ марки в Поднебесната
19.09.2019 / 12:59

Huawei няма да продава Mate 30 в Централна Европа?

Новите флагмани на компанията може да не се продават или да се доставят в много ограничени бройки
18.09.2019 / 01:43
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.