Canon и Nikon подготвят хибридни фотоапарати

Двете компании разглеждат по различен начин прехода на фотографите към безогледална техника
Двете най-известни компании в областта на фотографията в момента, Canon и Nikon, не бързат да скачат в посока безогледални фотоапарати, предназачени за професионалисти. Според наличната към момента и двете марки работят върху интересни хибриди

От доста време в из Мрежата се въртят слухове за професионален фотоапарат от серията EOS R на Canon. По последни данни обаче въпросният задаващ се модел няма да е просто по-мощен, а ще предлага "хибриден" байонет, на който ще могат да се монтират EF и RF обективи, без да е необходим адаптор.

Не е ясно как точно ще се случва последното. Наистина, диаметърът на двата стандарта е близък, но разстоянието между байонета и сензора обаче се различава драстично. Възможно е да е разработена механика, която да "прибира" байонета или да придвижва сензора, когато фотографът иска да използва по-нов обектив, предназначен за беогледални фотоапарати (RF) или пък иска да монтира класически DLSR такъв (EF).

Подобна стъпка далеч не е лишена от смисъл, тъй като фотографите, които в момента ползват техника на Canon вече разполагат с EF обективи. За много хора именно вече наличната "колекция" от оптики е основна пречка пред прехвърлянето към нов стандарт.

Canon и Nikon подготвят хибридни фотоапарати

От Nikon също целят да угодят на старите си клиенти, разработвайки свой хибрид, за който се говори от месеци. През септември компанията потвърди, че въпросният модел, наречен D6, ще види бял свят през 2020 г.

За разлика от конкурента си от Nikon са предприели обратен по посока подход, като според слухове D6 ще е огледално-рефлексен фотоапарат, надарен с функции, присъщи на по-новите безогледални машини. В тази категория се посочват неща като вградена в тялото система за стабилизиране на сензора и възможност за заснемане на висококачествено видео.

Както и при Canon тук целта е да бъде предложено ново тяло на хората, които вече разполагат с обективи на за DSLR моделите на Nikon, използващи F байонет. Новият безогледален Z байонет идва с редица предимства, но изборът на оптики за него все още е ограничен.

Паралелно с това от Nikon вече потвърдиха, че работят и върху професионален безогледален фотоапара. Възможно е той да се казва Z8 (моделите Z6 и Z7 вече са на пазара).
още по темата

Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат

Отличен спътник при пътувания, но с някои недостатъци
31.10.2019 / 06:16

Nikon представи първия си безогледален фотоапарат с APS-C сензор

Nikon Z50 идва в компанията на два Nikkor Z DX обектива
10.10.2019 / 03:39

Nikon обяви 85 мм обектив с F1.8 за безогледални фотоапарати

Продуктът се очаква през септември
01.08.2019 / 12:35

Panasonic представи новите си пълнокадрови фотоапарати в София

Компанията навлиза в нов за нея сегмент в партньорство с Leica и Sigma
10.04.2019 / 12:55

Sony създаде 100-мегапикселов пълноформатен сензор за фотоапарати

Той е предназначен за потребителски устройства и може да снима 6K видео
03.04.2019 / 08:26
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.