Роботизирани автомобили ще могат да "надничат" зад ъгли

Система на МТИ анализира данни за осветеността, незабележими за човешко око
Инженери от Масачузетския технологичен институт (МТИ) са разработили система, обещаваща да увеличи безопасността на автономните превозни средства. Създадена от тях система може да реагира на сенки на пътя, което ѝ позволява да определя дали зад завой пред колата се движи друго превозно средство.

Анализира се последователност от кадри, получени от камера, насочена към повърхността на пътя. Разпознават се промените в осветеността, в това число такива които са незабележими за човешко око. За последното се използват методи за визуална одометрия и усилване на сигнала, разработени от изследователите.

По време на проведени експерименти автономна инвалидна количка се е движела по коридори в посока ъгли, иззад които са излизали хора. Системата ги е отчитала със точност 70%. В друг експеримент тя е била монтирана на автомобил, придвижващ се из подземен паркинг с изключени фарове. Успявала е да установява наличието на други превозни средства средно 0.72 секунди преди оптическия далекомер, а точността е достигала 86%.

Изследователите продължават работа върху системата в различни условия, включително навън.
още по темата

Руската Росатом стартира мащабен проект за създаване на квантов компютър

Очаква се разработката да отнеме пет години
12.11.2019 / 11:22

В MIT измислиха най-надеждната файлова система

На предстоящата през октомври конференция ACM Symposium on Operating Systems Principles изследователи от MIT ще представят първата файлова система, която математически гарантира, че данните няма да се загубят дори при непредвидени сривове на операционната система по време на запис.
26.08.2015 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.