Toshiba създаде уред, диагностициращ 13 вида рак с точност 99%

Машината тества капка кръв, очаква се изследването да струва под 325 лв.
Японският конлгомерат Toshiba обяви, че е разработил технология за откриване на 13 вида ракови заболявания чрез изследване на капка човешка кръв с точност 99%. Очакванията са тя да бъде комерсиализирана през следващите години. През 2020-та пък започват тестове.

Диагностичният метод е създаден в партньорство с Националния институт за онкологични изследвания на Япония и Токийския медицински университет.

Методът следи видовете и концентрациите на микро РНК молекули, секретирани от раковите клетки в кръвта. Тестът може да се използва за ранно откриване на рак на: стомаха, хранопровода, белите дробове, черния дроб, панкреаса, дебелото черво, яйчниците, простата, пикочния мехур и на гърдата, както и холангиокарцином, сарком и глиоми.

Toshiba е създала чип и компактно устройство, което провежда диагностиката за по-малко от два часа. Очаква се кръвният тест да струва до 20 000 йени (~325 лв.). От там считат, че методът може да се използва по време на рутинни медицински прегледи.
още по темата

Роботизирана опашка ще пази възрастни хора от падания

Устройството помага при пазене на равновесие
29.08.2019 / 05:32

Учени дадоха инфрачервено зрение на мишки, хората са следващите

Чрез експеримента мишките са били способни да "видят" инфрачервена светлина с дължина на вълната 980 нанометра
01.03.2019 / 12:48

Нов AI помага на раково болните при химиотерапия

Екипът от учени използва система за мрежови анализи, за да групира различните симптоми и да даде възможност на лекарите да намерят начини за ограничаване на тяхното въздействие върху пациентите
21.02.2019 / 01:38
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.