Разберете какво се случва, когато умират звезди, на 3-и декември с Ratio

Смъртта е занимание самотно, пише Рей Бредбъри. За човешката раса - може би, но как стоят нещата при звездите?

Този въпрос ще е на фокус на събитието Ratio представя: Смъртта на звездите на 3 декември. Всъщност на повечето звезди им отнема милиони години, за да изгорят резервите си - главно от водород и хелий. Това, което остава на тяхно място и около тях, са остатъци от свръхнови или планетарни мъглявини. Както след смъртта при хората остават тленни останки, така и при звездите, подобни по размер на нашето Слънце, остава "оголено ядро", което наричаме бяло джудже. При най-масивните пък остават свръх-компактните обекти, познати като черни дупки и неутронни звезди. Тези екзотични обекти ни помагат да разберем по-добре развитието на звездната еволюция в нашата галактика и появата на звезди като нашето Слънце и планети като нашата Земя.

Ганчо Ганчев ще разкрие тайните на звездите пред публиката на Ratio, а сред по-любопитните теми се открояват още произходът на елементите, откривани на Земята и в човешките тела, както и има ли връзка между една умираща звезда и една зараждаща се такава, която се намира в другия край на на галактиката.

Ганчо Ганчев е професионален астроном и фотограф, който се занимава с изследването на масивни звезди като ярките сини променливи. Завършил е физика във Франция и астрофизика в Катедра Астрономия на Софийския Университет. Комбинира двете поприща успешно, занимавайки се се с астрофотография, и участва в няколко международни конференции и астрономически експедиции - като слънчевото затъмнение в САЩ през 2017-а година.

Ratio представя: Смъртта на звездите ще се състои на 03.12.2019 в City Stage, като вратите отварят в 19:00. Събитието е част от поредицата събития на организацията за популярна наука Ratio. Входът е свободен, а повече информация може да намерите на сайта на организаторите.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.