Boston Dynamics търси от известно време практическо приложение на роботите си, но сега се оказва, че част от тях вече са на служба. Репортери на радиостанцията WBUR са научили, че полицията в Масачузетс е взела под наем четирикракия робот Spot в периода от август до ноември тази година. И докато откритите документи не посочват специфичните задължения на Spot, официален говорител на полицията обяви, че роботът е бил използван като "мобилно устройство за наблюдение", за да бъдат проучвани подозрителни обекти (потенциални бомби) без опасност за по-меките и уязвими членове на отряда.

Spot е участвал в два реални инцидента, освен тренировките, които полицията провежда периодично. Не е ясно как точно се е представило кучето-робот, но полицията казва, че не е променяла софтуера на машината, нито я е въоръжавала. Последното всъщност не е възможно, защото Boston Dynamics изрично забранява използването на роботите на компанията при задачи, които могат да наранят или заплашат човешки същества. Майкъл Пери от Boston Dynamics също допълва пред WBUR, че идеята за мирно ползване на роботите е причина компанията да не продава роботи, а да ги дава единствено под наем.

От друга страна, липсата на прозрачност при наемането на роботите от страна на полицейския департамент поставя сериозни въпроси за бъдещето на подобни услуги. Дали ако лицензионното споразумение не забраняваше въоръжаване на роботите, полицията щеше да ги използва при потушаване на безредици със сълзотворен газ например или при обезвреждане на крадци, терористи и други криминални субекти? През 2016-а година полицията в Далас използва робот с бомба, за да обезвреди (убие) стрелец, което създава опасен прецедент. Има опасност в бъдеще полицейските власти да започнат да въоръжават роботи и да ги използват срещу хора, без дори да уведомят широката общественост.