Стартират тестове на виртуален асистент за възрастни

В домовете на 30 родни доброволци ще бъдат инсталирани сензори за проследяване на средата и физическото състояние
Смартметър, локализационни сензори, гривна за отчитане на движението, сензор за качество на съня, сензор за измерване на температура, влажност и светлина. Такива устройства ще носят на телата си и ще бъдат монтитани в домовете на 30 доброволци над 60-годишна възраст в България. Анализът на получените от тях данни може да покаже потенциални здравословни или психологически проблеми, а системата - да препоръча адекватни действия за тяхното отстраняване.

Хората са препоръчани от Български червен кръст и "Каритас България". Те са част от интегрирана модулна система, която в комбинация със софтуерни приложения ще помага на самотни възрастни хора да живеят активно и независимо в дома си въпреки тежестта на годините и заболяванията си. Разработени са в рамките на иновативен международен проект за създаване на виртуален асистент в подкрепа на активното стареене (SAAM - Supporting Active Ageing through Multimodal Coaching). Той се финансира с близо 4 млн. евро от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020".

В базата на БЧК в с. Лозен край София вече е изградена демонстрационна инсталация на модулната система на виртуалния асистент.

Монтажът на устройствата в реални условия започва на 27 ноември 2019 г. в Благоевград. Постепенно ще бъдат обхванати също домакинства в Гоце Делчев, Пловдив, Русе и Белене. Избраните 30 доброволци ще участват в тестовете на прототипите на системата, които ще продължат от три до шест месеца.

Системата ще съдейства на хората да се чувстват добре в обичайната си среда, като събира и анализира данни за здравословното и емоционалното им състояние. Тя ще следи жизнените функции и приемането на медикаменти, ще открива и алармира за негативни промени в настроението и поведението на своите потребители.

"Смартметърът ще бъде монтиран към електрическото табло и ще регистрира обичайното потребление на електрическите уреди и осветлението. Той ще отбелязва също промяната в навиците, която може да бъде сигнал за проблем", обясни Надежда Митева от Балканския институт по труда и социалната политика, който координира проекта. "На матрака пък ще бъде сложен сензор, който отчита движенията в леглото – твърде честото ставане нощем може да е знак за безсъние или други проблеми. Гривната за движение и локализационните сензори ще дават информация за физическата и социалната активност", посочи Митева.

Прототипите на интелигентните устройства са разработени след специално проучване на отношението на възрастните хора към използването на съвременните технологии, както и на техните нужди от помощ в дома. Изследването се проведе през 2018 г. едновременно в Австрия, България и Словения.

Виртуалният асистент в подкрепа на активното стареене (SAAM - Supporting Active Ageing through Multimodal Coaching) се разработва в рамките на европейски проект. Той се финансира с близо 4 млн. евро от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020". Крайната му цел е да удължи максимално активния и самостоятелен живот на хората над 60 години в собствените им домове, като запази доброто физическо, емоционално и умствено състояние, както и социалните контакти на своите потребители за възможно най-дълго време.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.