Японски хотел струва 1 долар, ако предавате на живо престоя си

Бихте ли останали в хотел, ако знаете, че целият ви престой ще бъде предаван на живо в интернет? Това не е хипотетична задача в клас по етика, а напълно реална ситуация, която се случва в Япония. Един от хотелите, базирани във Фукоока, позволява на гостите си да наемат стая само за 100 йени (1 долара), ако са съгласни да предават наживо престоя си в YouTube канала на хотела (който към момента има 6000 абоната). Потребителите в YouTube могат да коментират и да си говорят с гостите по време на престоя им.

Разбира се, има определени правила при подобна на пръв поглед съмнителна сделка. Всякакво оскърбително поведение не е позволено (това вкючва секс, насилие и други странни практики), гостите на хотела не трябва да показват лична информация като кредитни карти и паспорти (по очевидни причини). Самото предаване е само видео - тоест няма звук и няма опасност чувствителна информация от даден разговор да бъде чута (макар че, според Washington Post има опция за включване на микрофон за тези гости, които нямат нищо против да бъдат и слушани).

Японски хотел струва 1 долар, ако предавате на живо престоя си

Отговорът на въпроса от първото изречение е вероятно "да". Докато никой не желае да бъде наблюдаван - стриймване на престой в японски хотел е доста ограничено излагане - според собственика на хотела, гостите не са наблюдавани в банята, което гарантира определено ниво на уединение. От друга страна 1 долар за нощувка в Япония е практически безплатна и доста добра възможност за всеки фен на тази страна да я посети и да се наслади на нейните странности (включително да плати нощувката си с излъчване на живо в YouTube).

В крайна сметка потребителите сами избират дали да се съгласят на сделката или не, а собственото им ниво на комфорт и склонност да вършат глупости или не ще са определящи за изживяването им. Повечето хора надали вършат кой знае колко срамни или притеснителни неща дори в собствените си къщи, така че едва ли ще имат против да спестят стотина лева от подобна воайорска - типично японска - измислица.


Което поставя под въпрос и икономическата страна на тази идея за собственика. Може би в началото подобна идея изглежда доста иновативна и интересна, но ако знаете историята на първото риалити шоу в света, най-вероятно се досещате какъв е проблемът. Повечето хора са скучни. И никой няма желание да гледа как някой вечеря, сгъва си чорапите, чете книга или се почесва зад ушите докато се прозява пред телевизора. Може би в Япония ще се намерят почитатели и на скуката - особен вид перверзия, но в крайна сметка - ако имате път към Фукоока, можете да спите без пари в този хотел, поне засега.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.