Starship на SpaceX се взриви по време на първите тестове за налягане

SpaceX показа за пръв път огромния си космически кораб Starship преди няколко седмици, а сега компанията е преминала към тестове. В Бока Чика, Тексас, Mк1 Starship е преминал тест за налягане, който е изстрелял горната част на кораба на 150 метра във въздуха. Според очевидци, криофлуид е започнал да тече по обшивката малко преди "покривът" да се взриви.

В отговор на въпрос в Twitter, Илон Мъск нарече Mk1 моделът прототип за намиране на правилния производствен процес и добави, че моделът, който ще изпълнява полети е доста различен. Миналата седмица SpaceX съобщи че статични тестове на Crew Dragon капсулата са били завършени успешно, след първоначалната експлозия. Сега обаче положителната серия е нарушена. След проблема с Mk1 подорбиталните тестови полети изглежда ще бъдат отложени с поне няколко месеца. Дали Starship Mk1 ще има изобщо тестов полет през декември, каквито бяха плановете, е силно съмнително.

SpaceX от своя страна пуснаха и официално изявление по повод теста, в което компанията описва проблема като "незначителен".

"Целта на днешния тест беше да бъдат поставени всички системи под налягане до максимума, който могат да понесат. Резултатът не беше неочакван. Няма пострадали, нито резултатът е серозен проблем. Както Илон Мъск написа в Twitter, Mk1 служи за изследване на процеси по производство и ще бъде различен от прототипа, който ще лети. Решението да не използваме Mk1 при тестови полети вече е взето и компанията е съсредоточена върху производството на Mk2 прототипа", пише SpaceX.
още по темата

Илон Мъск: Има 70% шанс да отида лично на Марс

Както Мъск е споменавал и преди, става въпрос за еднопосочно пътуване - той иска да се премести на Марс завинаги.
26.11.2018 / 04:30
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.