Ситуацията с фалшивите новини из социалните мрежи съвсем не е разрешена и поредният пример за това е информацията, която бе направена официална в началото на седмицата и която касае изборите в Бразилия. Документ, който касае дезинформацията по време на въпросните избори през 2018-а разкрива, че WhatsApp са баннали над 400 000 акаунта по време на кампанията. Интересно е, че WhatsApp има опция за криптиране, която не позволява на самата компания да банва потребители, въз основа на съобщенията, но компанията е използва алгоритми за цялостна оценка на поведението, за да отсее ботовете и фалшивите акаунти.

Оказва се, че има и заподозрян в цялата схема. Аналитично изследване на информацията за баннатите акаунти показва, че по-голямата част са изпращали съобщения в подкрепа на крайно десния Жаир Болсонаро - 42% от фалшивите акаунти, в сравнение със само 3 процента в левия лагер. В допълнение, синът на Болсонаро - Едуардо, се изказа против решението на WhatsApp да ограничи препращането на съобщения.

Разбира се, не е сигурно, че Болсонаро стои зад схемата и че тя е повлияла на резултатите от изборите. Само защото някой получава фалшива информация, не означава автоматично, че това ще се отрази на начина, по който гласува. Въпреки това, тази информация за пореден път показва проблем, който остава нерешен в социалните мрежи и само ще се задълбочава, ако не бъдат взети по-сериозни мерки.