Студент в САЩ с обвинение за разработка на ОС за терористи

Целта е била създаване на "лека, бърза и сигурна" платформа на базата на Gentoo Linux
Студент от Чикаго, САЩ, може да получи 20-годишна присъда за подкрепа на джихадистката групировка "Ислямска държава". 20-годишният Томас Осадзински твърди, че е работил върху "лека, бърза и сигурна платформа, можеща да работи на всякакви компютри".

Според наличната информация младежът е влязъл в полезрението на ФБР. С него са се свързали агенти под прикритие, на които той е разказвал за свои връзки с терористи и какво вече е направил за тях.

Осадзински е планирал да създаде операционната система на базата на дистрибуцията Gentoo Linux. Той е споделил идеята си пред агенти на ФБР през март и веднага е започнал работа по нея. Подчертал е, че ще води разработката сам, без чужда помощ. Занапред е планирал да я поддържа чрез обновявания.

Идеята е била ОС да разполага само с базови възможности и с браузър за работа с "най-голямата социална платформа". Намаляният набор от функции е логично решение – колкото по-малко са те, толкова по-трудна би била за разбиване.

Целта на софтуера е била да защити терористите от разузнавателни служби. През май той е споделил първи скрийншот от системата. Допълнил е че, разработката ще приключи "много скоро".

Темпът на работа обаче скоро е паднал. По думите на самия Осадзински не са му достигали знания. Според ФБР обаче той е разполагал с всичко необходимо за довършване на проекта. Преминал е няколко профилни курса по информатика и програмиране в Университета ДеПол в Чикаго. Опит при защита на информацията пък е получил, работейки за стартъпа Blackberry Cylance.

Освен разработката на сигурна операционна система, Томас Осадзински е създавал и други инструменти и програми за "Ислямска държава". Посочва се, че той е написал скрипт на Python за автоматично съхраняване на цялата пропаганда на групировката, качвана на нейни сайтове.

Софтуерът е събирал снимки, видеа и текстови публикации. През август на компютъра на студента са открити 700 GB пропагандна информация. Той я е съхранявал с цел предаване на други поддръжници на ИД.

Според ФБР последните версии на програмата са били обогатени с функции за автоматично публикуване в онлайн платформи. Т.е. софтуерът е позволявал бързо и автоматизирано разпространение на пропаганда.
още по темата

Facebook може скоро да предложи криптирани аудио и видео разговори

Също така компанията работи по включване на гласовия асистент в основното приложение
01.11.2019 / 03:38

Хакери терористи превзеха изоставени профили в Twitter

Използвали са стари пропуски в сигурността, за да разпространяват идеология си
03.01.2019 / 10:42

Услуга предлага отключване на всякакви смартфони за $3900

Предложението е за хора, които са забравили паролата си, но наличието на такава технология е притеснително
30.11.2018 / 04:52
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.