Руската Яндекс тества робот-куриер

Яндекс.Ровер е предназначен за превозване на дребни пратки
Руската технологична компания Яндекс обяви, че е започнала тестове на свой автономен робот-куриер, предназначен за доставяне на дребни товари. От там допълват, че заради сходството си луноход, машината е наречена "Яндекс.Ровер".

Автономният апарат е висок около половин метър и е предназначен да се придвижва по тротоари. Скоростта му е съпоставима с тази на пешеходец. "Създавайки Ровер сме използвали свои разработки в сферата на безпилотното управление, обяснява Дмитрий Полищук – ръководител на звеното за безпилотни автомобили в компанията. Адаптирали сме съществуващи технологии за нови задачи и нова система с нов набор от сензори, така че работата отне по-малко време, отколкото ако бяхме започнали от нулата."

В Яндекс считат, че такива машини могат да станат незаменими в т.нар. "последна миля" в логистиката. Първите няколко робота вече преминават реални тестове, като превозват документи от седалището на компанията до автобус, който ги доставя в други нейни офиси в Москва.

Яндекс.Ровер се приджвива напълно автономно, но по време на тестовете работата му е следена дистанционно от оператор. Машината може да разпознава околни обекти, да планира маршрута си, да заобикаля препятствия, да дава път на пешеходци и животни. Благодарение на лидара си (система за навигация, използваща лазери), тя може да прави всичко изброено и в тъмната част на денонощието.

Предполага се, че занапред роботът ще се използва в тандем с услугите Яндекс.Еда и Яндекс.Лавка за доставка на храним, за стоки на интернет магазина Беру, както и за нуждите на складова логистика. След края на тестовете компанията ще разгледа възможности за предлагане на решението и на други компании.
още по темата

Шампионка по шахмат срещу робот – 1:1

Нургюл Салимова победи Chess player в блиц срещата, загуби на сложното ниво
28.10.2019 / 03:45

Reuters: Западни специални служби са хакнали руската Яндекс

Целта на атаката е била следене на потребителите
28.06.2019 / 11:59

IKEA разработва роботизирани мебели за малки апартаменти

В бъдеще робот ще прибира леглото ви, за да се отвори повече пространство
05.06.2019 / 11:57
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.