Ново откритие показва, че човешката праистория е свързана и с Европа

Останки от наш прародител в Германия променят представите за човешката еволюция
Учени от Германия, Канада, България и САЩ публикуваха статия в списание Nature. , в която посочват как откриването на скелетни останки от човекоподобна маймуна на 11,62 млн. г. в Германия коренно променя представите ни за ранната еволюция на човешкото семейство.

Изкопаемото е от късния миоцен на Южна Германия и е на неизвестен досега примат, движещ се на два крака, милиони години по-рано, отколкото се досега се смяташе, че такива същества са бродили по Европа. С други думи откритието променя научните представи, че цялата човешка история и предистория е свързана само с Африканския континент.

Фосилните останки на новия за науката род и вид Danuvius guggenmosi са намерени от екипа на проф. Мадлен Бьоме от Университета в Тюбинген, в глинестите отложения до Хамершмиде (района на Алгау) в Бавария. Водещите автори на статията проф. Мадлен Бьоме от Университета в Тюбинген, проф. Дейвид Бигън от Университета в Торонто и проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН наричат рода "Данувиус" на името на келтско-римския бог на река Дунав, поради близостта на палеонтологичното находище Хамершмиде до изворите на Дунав.

Открити са почти 40 кости, принадлежали на четири индивида – един мъжки, два женски и едно младо същество. Най-пълен е скелетът на първия и пропорциите му са сходни с тези на шимпанзето бонобо. Изследователите са успели да възстановят начина, по който Данувиус се е придвижвал. "За нас беше учудващо да установим колко по-близки са някои от костите до човешките, в сравнение с тези на днешните човекопокобни маймуни", отбелязва Мадлен Бьоме, водещият автор в това изследване.

Данувиус достига височина около 1 м. Изчисленията, направени по данни от бедрени кости сочат, че женският индивид е бил около 18 кг, а мъжкият – около 31 кг. Имал е плосък и широк гръден кош и удължени поясни прешлени, по-скоро като при човека, което допринася за поставяне на центъра на тежестта над изправените бедра, при придвижване на два крака. Човешкият вървеж на два крака вероятно се е появил, макар и за придвижване по дърветата, преди повече от 12 млн. г.

Останките от четирите индивида на Danuvius guggenmosi от Хамершмиде, Германия.

Останките от четирите индивида на Danuvius guggenmosi от Хамершмиде, Германия.

Кои са нашите прародители?

Още от времето на Дарвин човешката еволюция и тази на нашите роднини, съвременните големи човекоподобни маймуни (орангутана, горилата и шимпанзето), биват активно дискутирани. Един от основните спорни въпроси е този за произхода на изправената походка на човека: дали произлиза от четирикраки дървесни предци сходни по придвижване на маймуните, които стъпват на дланта си, или от предшественици, придвижващи се по дърветата като орангутана, предимно с помощта на предните крайници, или от такива, които по земята се придвижват подобно на шимпанзето, опирайки се на подвитите си пръсти на ръцете. През последните 150 години редица хипотези са били предлагани в това отношение, но до момента палеонтологически доказателства практически липсваха. Множеството фосилни останки от новоописаната човекоподобна маймуна от Германия променя тази ситуация и дава нови данни за произхода на двуногия вървеж.

За първи път авторите имат възможност да анализират почти изцяло запазени дълги кости на скелета от човекоподобни маймуни с такава възраст. Анализите на четирите скелета показват уникално съчетание на елементи, даващи възможност за придвижване по дърветата, във висящо положение с предните крайници, подобно на днешните човекоподобни маймуни, с такива, които показват възможност за изправено придвижване на изпънатите задни крайници, както го правим ние. Тези двигателни умения са толкова уникални, че изследователите създават за тях нов термин – катерене с изпънати крайници. Дейвид Бигън от университета в Торонто прави извода, че този вид локомоция би трябвало да представлява начина на придвижване на нашите най-късни общи предци с големите човекоподобните маймуни.

Резултатите от изследванията на големия пищял и ставните му повърхности - долната, наречена дистална и горната - проксимална показват, че той наистина е можел да ходи с изпънати задни крайници така, както се придвижват хората. Като първи такива опити и предвид начина му на живот предимно по дървета, най-вероятно Данувиус се е придвижвал изправен на двата си задни крака по почти хоризонталните клони на гигантските дъбове, които са растели тогава. "Можем да кажем, че той е тази изходна форма, от която по-нататък започва, от една страна, еволюцията на човекоподобните маймуни, които живеят днес, а от друга страна - еволюцията на линията, водеща до съвременния човек", казва проф. д-р Николай Спасов.

"Същевременно Данувиус е притежавал по-силен палец на крака от този на по-късните хоминиди, с който е бил способен с лекота да се захваща не само за големи, но и за тънки клони", допълва още той.

Реконсткрукция на новия род Данувиус от Велизар Симеоновски(асоцииран сътрудник към Чикагския музей по естествена история и към Националния природонаучен музей-БАН).

Реконсткрукция на новия род Данувиус от Велизар Симеоновски(асоцииран сътрудник към Чикагския музей по естествена история и към Националния природонаучен музей-БАН).

Европа или Африка?

Според авторите изследването откритието e важно събитие в палеоантропологията защото променя редица наши представи. Новият фосилен род Данувиус показва още веднъж важната роля на Европа в еволюцията на човекоподобните маймуни и човека. Находките и анализите разкриват скелетните белези и локомоцията, които са изходни за съвременните човекоподобни и човека: "Тези фосили показват, че европейските предшественици на африканските човекоподобни маймуни и човека се отличават от днешните горила и шимпанзе и ни позволяват да разберем от кой момент нататък започва дивергенцията на африканнските човекоподобни маймуни и човека", отбелязва Дейвид Бигън. Сега имаме сериозни основания да смятаме, че съвременните африканнски човекоподобни маймуни имат вторична, допълнителна специализация към дървесен начин на живот.

"Дървесното двуного придвижване би трябвало да представлява за бъдещата еволюция един вид преадаптация при преминаването към наземна изправена походка в саванните условия. Известно е, че редица видове бозайници придобиват изправен стоеж в откритите пространства, отбелязва Николай Спасов. Нови находки сочат, че изправенния стоеж на Данувиус е могъл впоследствие да прерастне в двунога походка в първичната савана на Балканите и Източното Средиземноморие, където първият (според нашите изследвания) потенциален пред-човек, грекопитекът е живял преди 7,2 млн. г."

"И още нещо е особено важно в това откритие. Съвсем доскоро се смяташе, че цялата човешка история и предистория е свързана само с Африканския континент. Преди две години наш екип публикува две статии, които показаха, че грекопитекът, който е живял на Балканите, описан с две известни находки – едната от Гърция, другата от България, би трябвало да бъде първият хоминин (според научната зоологична класификация), тоест първият пред-човек. Това означава, че не Екваториална Африка, а Източното Средиземноморие би трябвало да е свързано с произхода на първите предшественици, които водят към човека. Ето, че виждаме още веднъж днес с находката от Германия на новата човекоподобна маймуна, че Европа е била изключително важна за първите стъпки, водещи към човека", добавя проф. д-р Николай Спасов.
още по темата

Прозорци с циркулираща вода ще пестят енергия в сградите на бъдещето

Разработката улавя слънчевата енергия и я използва за отопление
11.10.2019 / 01:04

Белгийска компания създава 3D принтиран скелет на мамут

Той ще бъде изложен в белгийския град Лийр през октомври.
02.08.2018 / 10:48

Откриха най-големия живял някога динозавър

Все още неполучилият официално наименование новооткрит тревопасен динозавър от групата на зауроподите, който е бил дълъг 40 м. и висок 20 м. е бил най-голямото животно живяло някога на сушата.
20.05.2014 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.