От генетичното ни минало до оптимизация на човешкия вид – ДНК отблизо тази есен на Ratio

Форумът за популярна наука Ratio ще представи шестима международни лектори на една сцена на 10 ноември. Гостите на събитието ще чуят лекции от различни сфери на науката, представени по достъпен и интерактивен начин, като генетиката ще бъде в центъра на две от тях.

Нашата ДНК може и да не предопределя съдбата ни, но може да ни разкрие много за миналото ни. Генетиката ни разкрива отблизо детайли за колективното ни минало като вид. Фактите, които откриваме, могат да повлияят на бъдещето на медицината и човешката биология. Д-р Джонатан Петит ще разкаже какво ни разкрива ДНК за произхода на човешкия вид по време на лекцията със заглавие "Може да съдържа следи от неандерталци".

Освен към генетичното ни наследство, гостите на събитието ще могат да погледнат и напред в бъдещето на човешката генетика. Д-р Мартин Модер ще обясни какво означава оптимизация на човешкия вид. Лекцията със заглавие "Свръхчовекът" ще разкрие колко близо сме до това да променим начина, по който се реализира генетичната ни информация. Гостите на събитието ще научат още кои от нашите черти са повлияни от гените ни и значи ли това, че можем да ги манипулираме и променяме.

Джонатан Петит е преподавател по генетика в Университета в Абърдийн. Той също така изнася различни лекции в сферата на генетиката, със специален акцент върху генетиката на човешките популации. Петит е бил и консултантът на тема генетика на писателката Хелън Кийн, при написването на научно-популярната й книга "Науката зад Игра на тронове".

Мартин Модер следва молекулярна биология във Виенския университет и се дипломира като доктор в Изследователския център за молекулярна медицина през 2018. През 2014 печели първото издание на състезанието European Science Slam в Копенхаген. В своята последна книга за популярна наука "Genpoolparty" той размишлява върху възможностите за подобряване на човешкия потенциал.

Програмата на форума Ratio 2019 включва още една самостоятелна лекция, която ще разкрие защо Слънчевата система е много по-странна, отколкото някога сме предполагали; както и дискусионен панел с участието на Питър Уотс с фокус върху научните дистопии. Организаторите са предвидили и паралелна детска програма за малки изследватели на възраст между 8 и 12 години, както и допълнителни изненади по време на почивките.

Ratio 2019 - есен ще се проведе на 10.11.2019 от 10:00 часа в Sofia Event Center. Есенното издание на форума се организира с подкрепата на Telenor. Повече информация за темите и билети може да намерите на http://ratio.bg/fall/
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.