Canon измисли обектив-прахосмукачка

Canon е проектирала обектив, който ползва въздушна струя за почистване на сензора от праха. Съответният патент е подаден в Япония и е забелязан от CanonWatch.

Обективът е оборудван с канали, през които се замсмуква въздух, който се завихря и обдухва сензора, минава около лещите на обектива и бива изхвърлян навън. На схемите е показан класически огледално-рефлексен фотоапарат, но същата схема спокойно може да се използва и при модерните безогледални камери.

Последните дори са по-склонни към замърсяване на сензора поради липсата на огледало, играещо ролята на допълнителна бариера.

Не се споменава нищо за оптичните характеристики на екзотичния обектив.

Canon измисли обектив-прахосмукачка

В момента много фотоапарари със сменяеми оптики разполагат със системи за почистване на сензорите си, като най-често прахът бива "изтръскван" от тях чрез вибрации. Описаният по-горе подход представлява стъпка напред в тази насока. Дори той обаче няма как да осигури пълно почистване, особено ако става дума за петна от течности. Също така сензорите загряват по време на работа и често безобидни прашинки буквално залепват за повърхността. Често в такива случаи продухване не помага

Както обикновено, говорейки за патенти, е добре да се каже че далеч не е сигурно че такъв проект действително ще бъде реализиран. Лично според мен шансът да видим обектив-прахосмукачка от Canon е доста малък...
още по темата

Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат

Отличен спътник при пътувания, но с някои недостатъци
31.10.2019 / 06:16

Canon подготвя безогледален фотоапарат с над 70-мегапикселов сензор?

Нов представител на EOS R серията може да дойде с амбиции за конкуренция на средноформатните продукти
01.08.2019 / 02:37

Sony представи първия фотоапарат с 61-мегапикселов пълноформатен сензор

Alpha 7R IV ще се появи на пазара през август
25.07.2019 / 03:45
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.