Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат

Отличен спътник при пътувания, но с някои недостатъци
Фотоапаратът Canon EOS M6 Mark II видя бял свят редом със своя DSLR събрат EOS 90D. Двата модела в голяма степен са близки, тъй като ползват един и същ базов хардуер – 32,5-мегапикселов сензор и процесор DIGIC 8. Новата безогледална камера е директен наследник на представения през 2017 г. EOS M6. Малко преди това Canon представи още един безогледален фотоапарат – EOS M5, който също сега е задминат от новия модел по на практика всички важни показатели. Единственото с което води M5 е вграденият визьор. Това означава, че към момента, докато компанията не представи наследник на M5 (ако изобщо го направи), EOS M6 Mark II е нейният флагман при безогледалните APS-C фотоапарати.

Камерата е драстично подобрена спрямо предшественика си отпреди две години и половина. Най-важното в тази насока е използването на 32-мегапикселов сензор. В този момент конкуренцията от страна на Fujifilm, Sony и Nikon залага съответно на 24, 24 и 21-мегапикселови модели.

Говорейки за ситуацията на пазара е интересно да се отбележи, че само Canon и Fujifilm поддържат отделен стандарт за своите APS-C модели. При Canon той се казва EF-M. Sony и Nikon пък използват един и същ байонет за обективи за моделите си с малки (APS-C) и големи (35 мм) сензори. Пълноформатните безогледални модели на Canon са с друг стандарт – RF.

Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат

Дизайн и ергономика

Задминавайки конкуренцията по разделителна способност обаче Canon очевидно не се отказват и от друга основна характеристика на М серията – нейната компактност. Според мен това е основната причина M6 Mk II да не е оборудван с визьор – ще трябва да разчитате само на дисплея. Лично за мен е това минус в един фотоапарат (т.е. всичко различно от смартфон), тъй като визьорът дава възможност човек да види по-добре какво снима дори силна слънчева светлина.

Трябва да се отбележи обаче, че моделът е насочен към непрофесионалисти. Имайки предвид днешната реалност това със сигурност са хора, които имат смартфони и са свикнали да снимат по този начин – гледайки екрана. Ако някой все пак държи да разполага с визьор, компанията предлага такава възможност под формата на аксесоар, който се прикрепя към мулти-функционалното гнездо на горния панел.

Външно фотоапаратът много прилича на своя предшественик. Все пак обаче са налице някои разлики. Ръкохватката му е малко по-масивна, което би трябвало да го направи по-удобен при държане продължително време. Ниското тегло на тялото (408 гр.), както и това на обектива (125 гр.), с който идва в комплект, определено допринасят за удобството, но малката му височина означава, че кутрето ви почти със сигурност ще бъде под камерата, докато я държите в ръка. Същото обаче важи и за много други малки фотоапарати на пазара.

Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат

На гърба на устройството е разположен 3-инчов екран с тъч възможности, чрез който можете да го управлявате. Докосвайки го можете да посочвате къде желаете да бъде фокусът, като тъч фунциите работят и в менютата (за разлика от последните модели на Sony например). Важна характеристика на дисплея е че той може да се обръща напред. От това ще се зарадват любителита на селфите и влогърите. M6 Mk II може да снима с до 4К резолюция при 30 кадъра в секунда, използвайки площта на целия сензор.

В сравнение с предшественика си, новият модел е обогатен с допълнителен дву-функционален бутон с превключвател на гърба, който по пдразбиране позволява бързо преминаване между ръчен и автоматичен фокус. Отгоре, за разлика от стария модел, M6 Mk II, разполага с по-малко контролни колелца (врътки?). Ако преди при бутона за включване и изключване те бяха две, то сега там е разположено само едно. За да може обаче да не се губи функционалност отгоре е добавен бутон за превключване между различни функции на колелцето, като компенсация на експозицията, ISO и др.

Батерията на фотоапарата, по данни на производителя е с капацитет 305 снимки. По време на тестовете в мои ръце един заряд на батерията издържа над 330 кадъра плюс заснемане на кратко видео с разопаковане на продукт. Разбира се, този показател е плуващ и зависи от много фактори като използване на светкавица например. Добавянето на споменатия визьор също увеличава разхода на енергия.

Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат

Сензор и функции

32,5-мегапикселовият сензор дава сериозен скок в разделителната способност спрямо предходния модел. DIGIC 8 процесорът пък позволява постигане на 14 и дори 30 кадъра в секунда, при намаляване на резолюцията до 18 мегапиксела.

Говорейки за фотоапарати най-често темите се завъртат около техните сензори и обективите, но тук трябва да споменем процесора. Благодарение на него, за разлика от предшественика си, Mark II моделът може да разпознава не само лица, но и да фокусира върху очи. Системата работи доста добре както при статични снимки, така и по време на видеа. Все пак обаче моделите на Sony осезаемо водят в тази насока.

Бидейки модерен фотоапарат M6 Mk II идва с възможност за безжично свързване с компютър или смартфон по Bluetooth или Wi-Fi. Благодарение на това можете да прехвърляте снимки от камерата или да я управлявате чрез мобилно приложение. Последното ме остави със смесени чувства. Прехвърлянето на файлове и управлението на фотоапарата е лесно, но първоначалното свързване бе съпроводено с изнервящ брой неуспешни опити.

Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат

Обективи

Най-обичайният обектив, с който се комплектова EOS M6 Mark II, е Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. При приравняване към стандартен 35 мм сензор фокусният му диапазон е от 24 до 72 мм. Допълнително, той предлага стабилизация и компактен размер. Последният е постигнат чрез телескопично прибиране на предната част на оптиката, когато не използвате фотоапарата.

Светлосилата на обектива е очаквана имайки предвид размера и теглото му. Да оптиката е компактна и удобна но това няма как да не е за сметка на влияние върху качеството на получаваните изображения.

Из менютата на камерата ще откриете опции за изключване на автоматичните корекции на оптичните недостатъци на обектитва. На снимките долу можете да видите сравнение на една и съща стена, заснета с включени и изключени софтуерни корекции. Снимките са правени при 15 мм фокусно разстояние и изкривяването на образа е очевидно.

Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат


Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат

Софтуерът на пръв поглед напълно елиминира това, но всъщност цената, която се плаща е леко намаляване резкостта на крайното изображение. Редно е дебело да се подчертае, че подобни изкривявания са често срещани при евтините "китови" обективи, с които се комплектоват повечето фотоапарати със сменяеми оптики. Да, те не позволяват на фотоапарата да покаже пълните си възможности, но пък са малки и леки, което ги прави удачен избор например при пътувания. Ако възнамевявате обаче да си купите подобна камера и да я използвате само с подобен базов обектив, то бих ви посъветвал да се се насочете към модел с вградена оптика.

Тук трябва да се допълни, че EF-M стандартът все още не предлага особено широк избор. Към момента на публикуване на това ревю се предлагат едва 11 обектива. Canon постепенно добавя нови модели, но последното попълнение в гамата в отпреди повече от година. Все пак, редно е да се отбележи, че компанията предлага и адаптер за монтиране на EF и EF-S обективи, предназначени за DSLR фотоапарати, при които изборът е огромен. Според мен обаче това е по-скоро временно решение и е насочено по-скоро към хората, които вече притежават тяло на Canon с набор от обективи.

Снимки и качество на изображението


Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат


Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат


Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат


Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат

32,5-мегапикселовият има потенциала да предоставя отлични изображения. При увеличаване на чувствителността видим шум с изображенията се появява сравнително рано – над 400 ISO. За целта обаче трябва да увеличите снимката на 100% и да изследвате участъци с равен цвят и ли по-тъмни такива. При JPG снимките фотоапаратът се справя съвсем адекватно с подтискането на шума, без алгоритъмът да е твърде агресивен.

Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат


Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат


Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат


Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат

Заключение

Canon EOS M6 Mark II е компактна любителска камера с доста потенциал. Изработката на корпуса е отлична. Качеството на изображенията също е много добро за класа си, а автофокус системата също заслужава адмирации.

Налице са обаче и някои недостатъци. На първо място според мен е липсата на вграден визьор. Компанията предлага допълнителен такъв, но това е още един аксесоар, който ще трябва да имате предвид. Той заема интерфейса, на който може би бихте искали да сложите светкавица. Също така трябва да го махате, ако решите да обърнете дисплея, за да заснемете себе си.

Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат
Плюсове:Минуси:

+ Висока резолюция

- Липса на визьор

+ Добро качество на
изображенията

- Ограничен избор на
обективи

+ Чудесна изработка и
компактен корпус

+ Пъргава работа

още по темата

Canon и Nikon подготвят хибридни фотоапарати

Двете компании разглеждат по различен начин прехода на фотографите към безогледална техника
03.12.2019 / 03:13

Nikon представи първия си безогледален фотоапарат с APS-C сензор

Nikon Z50 идва в компанията на два Nikkor Z DX обектива
10.10.2019 / 03:39

Sony представи два фотоапарата с APS-C сензори

Компанията показа и два нови обектива за Е байонет
29.08.2019 / 12:51
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.