AI на Google вече разпознава миризми

Алгоритмите на компанията могат да идентифицират различни аромати на база на молекулярните структури
От десетилетия, учените и парфюмеристите се опитват да открият връзката между структурата на молекулите и миризмата. Докато дължината на светлинната вълна и нейният цвят могат да се определят – когато става дума за аромати, учените не могат просто да разгледат молекулата и да идентифицират нейния мирис. В Google Brain Team обаче се надяват, че изкуственият интелект може да промени това, след като са започнали да обучават AI да разпознава различните аромати, пише Engadget.

Те са създали база данни на около 5 хил. молекули, идентифицирани от парфюмеристите и описани по определен начин. Екипът е използвал около две трети от тези данни, за да обучи изкуствения интелект, така че той да може да асоциира молекулите с описанията, които те често получават. Учените след това са използвали останалите миризми, за да тестват AI и той се е справил добре. Алгоритмите са успели да предвидят аромата на молекулите на база на техните структури.

Има обаче няколко особености, които правят изследването на ароматите толкова трудно. Като начало двама души могат да опишат една и съща миризма различно, например – "дървесно" или "земно". Също така понякога молекулите имат едни и същи атоми и връзки, но са подредени огледално и имат напълно различен аромат. Нещата стават още по-сложни, когато миризмите започнат да се комбинират.

Все пак учените в Google смятат, че обучавайки изкуствен интелект да асоциира специфични молекули с техните миризми е важна първа стъпка. Това може да се окаже своето влияние върху развитието на химията, върху нашето разбиране за човешкото хранене, както и върху начина, по който създаваме синтетични аромати.

Не само Google обаче работи в тази насока. По-рано тази година на изложба на AI в лондонския културен център "Барбикан" учени използваха машинно обучение, за да пресъздадат аромата на изчезнали цветя. В Русия пък изкуственият интелект се използва, за да се определят потенциално отровни газови смеси. Същевременно IBM експериментира със създадени от AI парфюми.
още по темата

Google Search спира да индексира Flash съдържанието

От Adobe обявиха, че ще преустановят поддръжката на технологията до декември 2020
31.10.2019 / 11:40

AI побеждава 99,8% от професионалистите на StarCraft II

AlphaStar на DeepMind се налага над хората, дори при заложени ограничения върху броя на действията, които извършва за минута
31.10.2019 / 10:57

Audi показа концептуален проходим робо-автомобил

AI:Trail е четвъртата концепция на компания с "изкуствен интелект" в името
04.09.2019 / 08:26
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.