НАСА превръща в реалност лунната разходка

Космическата агенция показа прототипи на нов модел скафандри, които ще позволят на човекa да изследва Луната и пеша
НАСА представи своите проекти за нови скафандри, които астронавтите ще носят по време на пътувания до лунната повърхност. Костюмите все още са в разработка, но космическата агенция твърди, че ще бъдат готови да поддържат астронавтите живи в Космоса до 2024 г. - крайният срок, който си е поставила за завръщането на човека на Луната.

Известен като xEMU, скафандърът от следващо поколение надгражда дизайна на тези, с които в момента оперират астронавтите на Международната космическа станция. Те са подобрени, така че астронавтите, които ги носят, да могат да живеят и да работят на Луната. По време на демонстрация в централата на НАСА във вторник, инженер от агенцията показа гъвкавостта на костюма, доказвайки, че той може да се усуква и огъва в кръста, за разлика от костюмите в миналото. Краката на костюма също са гъвкави, което позволява на носещите го да вървят с него (при сегашните космически облекла подобна нужда няма, защото астронавтите са в земна орбита).

НАСА твърди, че xEMU разполага и с широк спектър от размери. "В него можем да поберем всеки – от ниска жена до едър мъж", коментира по време на демонстрацията Ейми Рос, дизайнер на скафандри в НАСА. Това е бил и един от основните проблеми на сегашните модели, които имат само няколко различни опции по отношение на размера, което ограничава кръга от хора, подходящи за космически миси на МКС. НАСА се сблъска с този проблем през март, когато трябваше да отложи изпращането на първия си женски екипаж заради проблеми с размера на скафандрите и наличността. НАСА казва, че xEMU ще бъде изграден от много различни по големина части и ще разполага с регулируема функция в рамото, която ще улесни носенето на костюма от различни хора.

Дизайнът xEMU се основава на уроците, научени по време на лунните мисии на Аполо. На първо място скафандърът е направен, така че да издържа на лунния прах, който е невероятно фин и се оказва основен проблем за обиколки по лунната повърхност, тъй като влиза в екипировката и води до дефекти. За да ограничи това въздействие, xEMU няма ципове или стърчащи кабели, а основните му компоненти са запечатани. НАСА твърди, че костюмът може да издържи и на екстремните температури на лунната повърхност, които варират от 250 до - 250 градуса по Фаренхайт.

Въпреки че прототипът на xEMU изглежда впечатляващ по време на демонстрацията, по него все още има доста работа, която трябва да се свърши, преди тези костюми да са готови за действителни разходки на Луната. Следващите тестове са предвидени за 2021 г., след което xEMU ще премине през такива на батериите, включително във вакуумна камера, която симулира околната среда на Луната.

Ако всичко върви по план, НАСА планира да изпрати един от тези космически костюми на Международната космическа станция в рамките на следващите две години, където да бъде тестван и от самите астронавти. Дори и да пропусне този тест обаче, това няма да означава, че космическата агенция няма да може да изпрати xEMU на Луната.

"Ще се опитаме да изпратим костюма на борда на космическата станция възможно най-бързо, за да получим данни, преди да слезем с него на Луната, но това не е задължително изискване", казва Крис Хансен, главен инженер на Международната космическа станция в НАСА.

Агенцията в момента изгражда два костюма xEMU за първото планирано пътуване до Луната през 2024 г., след което смята да сподели производството на костюма с комерсиалната космическа индустрия.

Преди всичко обаче, НАСА трябва да получи необходимите ѝ средства, за да може да реализира своята амбициозна лунна мисия. Администрацията на Тръмп поиска допълнителни 1,6 милиарда долара за космическата агенция за следващата година, за да ускори плановете ѝ за връщане на хората на Луната, но не е ясно дали Конгресът ще одобри тези средства.
още по темата

НАСА планира да изпрати още две мисии до Марс

Те ще имат за цел да върнат на Земята пробите, събрани от Червената планета
28.08.2019 / 12:22

НАСА финансира проект за 3D принтиране в космоса

Това ще позволи на Агенцията да създава части за космически кораби в орбита
15.07.2019 / 10:40

Роувърът Mars 2020 вече е почти завършен

Инженерите ще инсталират голяма част от оставащите компоненти през следващите няколко седмици
21.06.2019 / 11:27
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.